Annons
Nyheter

Försumbar strålning enligt skyddsinstitut

Strålningen från 3G-masterna är försumbar enligt Statens strålskyddsinstitut (SSI). Lars-Erik Paulsson som är laborator på SSI tycker att man egentligen inte ska använda ordet "strålning" i sammanhanget, eftersom ordet är så laddat och får människor att tänka på radioaktivitet och annan skadlig strålning.
Nyheter • Publicerad 15 november 2002

- Det handlar ju om en strålning som har helt andra mekanismer för hur den påverkar den mänskliga kroppen. Bidraget som en sådan här mast gör till den totala exponeringen är så oerhört litet. Vi har ju redan strålningen från TV, radio, polisradio, annan mobiltelefoni och så vidare. - Det är klart att man kan säga; "Om det redan finns så många strålningskällor är det väl inte bra med ännu fler?". Men då ska man komma ihåg att den här strålningen avtar mycket snabbt med avståndet, säger Lars-Erik Paulsson. För att sätta 3G-masternas strålning i perspektiv ger han ett exempel: - Efter flera decenniers forskning har man kommit fram till ett gränsvärde för allmänhetens exponering. Om du pratar i din mobiltelefon utsätter du dig för omkring en tredjedel av det gränsvärdet. Om du bor i närheten av en 3G-mast exponeras du för högst en tusendel av gränsvärdet, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons