Annons
Nyheter

Guldet blev till brons

Siktet har varit inställt på OS-guld i två års tid.Men när hon hade målet på kornet tvekade Magdalena Forsberg. Och guldet förvandlades till brons.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2002
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Den svenska skidskyttedrottningen brukar ha en märklig förmåga att förvandla de stirrande onda svarta ögonen på skjutvallen till stängda vita träffar. Men när "Magda" efter 15 träffar i rad ställde sig på bana 24 på skjutvallen i Soldier Hollow för att pricka hem guldet - då kom nerverna. Hon hade råd med en bom för att ta guld. Det blev två. - Det ska gudarna veta att det är det mest djävulska du kan utsätta dig för att stå där, säger Kalle Grenemark och pekar mot bana 24. Första skottet var en säker träff. Andra lika bra. Men det tredje smet lågt till vänster, precis vid kanten. - Det kunde lika gärna gått in, det rörde sig om bara två millimeter, konstaterar Grenemark, med en suck sedan han kontrollerat träffarna med sin kikare. Magda stannade upp efter missen och tog nytt sikte. Sikte på guld. Men skott nummer fyra smet över - och ytterligare en straffminut lades till totaltiden. Nummer fem var mitt i prick, men då var guldet redan borta. Och bara en forcering de sista kilometerna in mot mål räddade bronsmedaljen till Bergeforsen och Sverige. Tyskan Andrea Henkel, som totalt bara drog på sig en minuts tidstillägg, vann på tiden 47,29,1. Norskan Liv Grete Skjelbreid-Poiree såg ovanligt tung ut i spåret men med bara en bom bärgade hon silvret, slagen med knappt nio sekunder av tyskan. Forsberg, som var 39 sekunder från guldet, klarade bronset med 5,7 sekunder till godo på ryskan Olga Pyljova.  

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons