Annons
Nyheter

Här grävs för "vattenormen"

Frost inget hinder när kommunala vattenledningen dras fram. Både folk och fä utanför Ramsåsa får nu kommunalt vatten.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2002

- Skönt att man satsar något här ute på landet också, säger lantbrukaren Lennart Johansson som lagom till nyår fick kommunalt vatten till sina kossor på Mölledals gård.

Annons

Han har byggt nytt stall och hade inte utökat om han inte hade kunnat räkna med kommunalt vatten.

- Vi har försökt borra efter vatten. Men det har inte gett något resultat, säger han.

Gården med 120 kor förbrukar ansenliga mängder vatten, 15 000 till 20 000 liter per dygn.

Den nya vattenledningen börjar i Ramsåsa och nu gräver sig Jonas Lundin, Bo Persson och de övriga i gänget från Tomelilla kommun fram över fälten. Vattenledningen ligger som en lång, ringlande orm längs diket.

- Vi lägger den på 1,40 meters djup. Där är säkert frostfritt, berättar Jonas Lundin som går nere på botten av diket och bäddar mjukt för "vattenormen".

För närvarande är det ungefär 20 centimeters tjäle.

Men frosten är inget problem för gänget som lägger ned i genomsnitt 250 meter vattenledning varje dag.

- Det går snabbt nu. Vi har kommit ungefär halvvägs, berättar Jonas Lundin.

Gårdarna och de övriga hushållen längs ledningen får sedan möjlighet att ansluta sig. Arbetet med att lägga ned ledningen sex kilometer från Ramsåsa till Kåseholm beräknas kosta en halv miljon kronor.

Enligt Erik Larsson på Tomelilla kommun är det nio fastighetsägare längs sträckan som har bestämt sig för att ansluta sig. De betalar omkring 38≈000 kronor i en engångsavgift för att få en anslutningsledningen framdragen till trädgårdsgränsen. Den återstående biten in i huset får var och en själv bekosta.

Annons

På ledningen finns också fem extraventiler som kan användas om ytterligare någon i framtiden vill ha kommunalt vatten.

Kommunen får skjuta till pengar till projektet, men inkomster från abonnenterna täcker räntekostnaderna. På sikt ska ledningen betala sig, enligt Erik Larsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons