Annons
Nyheter

Högriskområde Vita Huset

En mycket tung uppförsbacke väntar USA:s näste president, oavsett vem av kandidaterna som får förtroendet.
Nyheter • Publicerad 4 november 2008
En mycket tung uppförsbacke väntar USA:s näste president, oavsett vem av kandidaterna som får förtroendet. Här syns Vita huset i Washington. Bild: Scanpix
En mycket tung uppförsbacke väntar USA:s näste president, oavsett vem av kandidaterna som får förtroendet. Här syns Vita huset i Washington. Bild: ScanpixFoto: 

Den nye presidenten möts av en nästan osannolikt svår dagordning direkt från start vid installationen den 20 januari nästa år.

Landets gigantiska budgetunderskott, förödelsen i banksektorn efter finanskrisen och effekterna av den mullrande lågkonjunkturen blir högprioriterade uppgifter för den nyvalde. Uppgifter som inte minst kan få konsekvenser i opinionen om och när de mest rundhänta av vallöftena måste justeras.Denna redan tunga dagordning måste från start också hanteras samtidigt med en rad känsliga utrikespolitiska orosmoment. USA är inblandat i åtminstone ett hett krig i Afghanistan, och har oerhörda truppstyrkor och utmaningar kvar i Irak. Irans påstådda kärnvapenambitioner, Rysslands nya framfusighet under Putin/Medvedev, Kinas allt större ekonomiska och militära profil kräver även de avancerade balansakter.Därtill förväntas de stukade relationerna till USA:s allierade återupprättas, i spåren av Bushdoktrinen.Inrikespolitiskt är uppgiften knappast mindre utmanande, även vid sidan av ekonomin. Oljeberoendet och klimatförändringarna ställer stora krav på förändringar. Åren av bittra motsättningar mellan republikaner och demokrater ska, enligt båda kandidaternas löften, på något sätt överbryggas.Och då har sådant som kriget mot terrorismen och förväntningar på ökad effektivitet i landets ofta trögrörliga federala byråkratier inte nämnts.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons