Annons
Nyheter

Hur ska valpen motionera?

Hej Christer! Läste att man kunde skriva till dig om man har frågor om hundfostran. Detta är inte hundfostran precis men jag kan säkert fråga dig ändå!
Nyheter • Publicerad 21 januari 2002

Jag har köpt en rottweilertik som just nu är tio veckor. Överallt läser jag att man inte får motionera valpar utan att dessa gör det själv. Stämmer det verkligen?

Annons

Vad menar de med att motionera? Kan jag inte gå en liten runda i skogen eller ute på fälten? När vi varit ute på morgonen och hon har lekt och härjat, kommer hon in och är lika pigg som innan vi gick ut.

Det känns som hon har en väldig överskottsenergi men man vet inte hur mycket man vågar gå med henne. Vi bor precis vid skogen så hon får vara ute så mycket hon vill och springa lös. Vad kan jag göra, om jag får gå med henne någon runda, hur långt är då lämpligt?

Tacksam för svar!

Josefina Nilsson

SVAR: Hej! En valp ska vara pigg, glad och nyfiken. När den springer omkring själv gör den bara sådant som den själv orkar med och gör bara rörelser som inte är skadliga.

När man pratar om att man inte ska motionera valpar skulle vi säga om människor fysisk träning, alltså enahanda rörelser under lång tid, t ex cykla med valpen. Det är inte bra. På samma sätt är det inte bra att låta valpen jaga boll eller pinnar mer än enstaka gånger.

Problemet som man kan ha med en livlig valp är att den vill mer än den egentligen orkar med och den får ledskador, särskilt tyngre raser som rottweiler

Men promenera i skogen är inget problem. Om valpen verkar trött är det bara att ta en paus. I och för sig blir valpen trött, men den blir framför allt psykiskt trött av alla nya intryck. Då behöver den vila.

Att gå i skogen eller på fälten med valpen är dessutom bra genom att du kan vänja valpen vid att den ska hålla reda på dig och följa dig.

Lycka till med valpen!

Christer Hansson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons