Annons
Nyheter

Jacob Karlzon: Improvisational Three: Piano improvisations inspired by Maurice Ravel

Den lovordade jazzpianisten Jacob Karlzon, Malmö, har införlivats i Caprice’s lyckadepianoserie improvisational. Här botaniserar Jacob fritt över Maurice Ravelsofta bitterljuva klassiker.
Nyheter • Publicerad 11 november 2008

Resultatet är en ljuvlig örongodisupplevelse! Det finns massor av exempel därklassiska tonsättare nalkats jazzen med stora eftertryckliganedslag. Till exempel Igor Stravinskijs lovordade samarbete med Woody Hermans storband, Duke Ellington som gjort detsamma medEdvard Griegs musik till Peer Gynt, och Bill Evans personliga lyriskapianonedslag i Debussys klassiker.

Men nu gäller det Jacob och Ravel som är en stor taggad utmaningi hans nyfikethändelserika fingrar på klaviaturen. Jag tappade minst sagt hakan när han under Kristianstads jazzfestivali oktober rev av balladen You don’t know what love isi ett snabbt 5/4-dels tempo som om det vore ren uppvärmning.

Annons

Här är något av samma hisnandestunder när Jacob sprider ut sina klangliga möjligheter, välformulerat och välgjort, i obeveklig skaparkraft framåt som till exempeli den vemodiga Valses nobles et sentimentales, assez lent.

Jacob missar naturligtvis inte möjligheten att ventilera sin imponerande teknik. Men den används ändå aldrig som ett självändamål, och hansraffinerade harmoniska kunnande ger ofta anledning till djupa suckar av beundran.

Christer Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons