Annons
Nyheter

Kaklat och klart till kossorna i Ramsåsa

Trots bistra tider har lantbrukarparet Lisa och Lennart Johansson på Mölledals gård utanför Ramsåsa byggt nytt stall och fördubbla antalet koplatser.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2002

Just nu lägger de sista handen vid nybygget, utsmyckat med kakel i vackra färger och mönster.

Annons

Lisa Johansson har just kaklat ett litet kontorsrum i anslutning till stallet. - Ska man gå här och jobba varje dag kan man lika bra göra så man kan trivas, säger hon medan hon avslutar arbetet med att lägga golvplattor.

Ute i stallet står Lennart Johansson tillsammans med de båda anställda, Wandee Åsbrink,20, och Håkan Andersson,24.

Det krävs hjälp för att klara stallet med plats för över hundra mjölkkor. Därtill kommer kalvar och ungdjur i stallet. Totalt fins det 150 djur i stallet. Lennart Johansson räknar med att stallet kostar 100000 kronor per koplats. I den summan räknar han också betalning för mjölkkvot och köp av djur.

- Sedan kan du börja räkna, säger han och konstaterar snabbt att betalningen som han får för mjölken, 2,80 per liter, inte räcker för att täcka kostnaderna om han själv ska ta ut en skälig lön och ha en rimlig arbetstid.

Men han tror trots allt på en framtid för gården och ett på sikt höjt mjölkpris. –≈Vill man vara med när det är bra, måste man vara beredd att satsa när det är dålig tider. Att mjölka djuren tar i runda tal tre timmar på morgonen och lika lång tid på kvällen. Lennart Johansson har inte satsat på robotmjölkning. Han tror att den dagliga kontakten med korna är viktig och påpekar att det finns djur som inte accepterar att bli mjölkade av en robot.

- Det är också vid mjölkningen som man ser hur djuren mår, säger Wandee Åsbrink som valt att jobba på lantgård just för kontakten med djuren.

Från början ville hon bli veterinär, men då måste hon studera mer. Det är inte aktuellt för tillfället.

Håkan Andersson ser mer gården som ett företag, vilket som helst.

- Mina föräldrar har ett mjölkföretag, säger han.

Men han erkänner samtidigt att det är något speciellt att arbeta just med djur.

Annons

Men både Wandee och Håkan är medvetna om de hårda villkoren för lantbrukarna. Antalet mjölkbönder har också halverats under de senaste tio åren, påpekar Lennart Johansson.

Avsaknaden av robot hindrar inte att mjölkutrustningen är toppmodern. Det finns också en mjölkgrop som ska göra arbetsställningen bättre.

Ute i stallet går djuren fritt och kan lägga sig var de vill.

Varje ko har en liten sändare runt halsen som gör att man noggrant kan kontrollera mjölkkvalitet och indirekt få reda på hur kon mår.

Det är halt på gårdsplanen när vi kanar ut från stallet. Det känns lite äventyrligt, ungefär som att satsa på mjölkproduktion när framtiden är osäker.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons