Annons
Nyheter

Kan jag ge hunden leverpastej?

Hej Christer! Jag brukar läsa dina artiklar med stort intresse, det är roligt att läsa dina åsikter om olika problem med att ha hund. Nu skriver jag, därför att jag skaffat mig en boxervalp, som jag skall hämta i morgon, när han blir 8 veckor.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2002

Jag har haft tre boxrar förut, så jag hoppas att jag vet vad jag ger mig in på. Det var emellertid ganska många år sedan sist och >utvecklingen har tydligen gått väldigt långt.

Annons

Numera verkar det vara en hel vetenskap, både att uppfostra valpen och att ge den rätt mat. Jag har bara två frågor:

Både böcker och uppfödare lägger tydligen stor vikt vid att valpen skall ha en leverpastejsmörgås och fil till frukost.

Varför är just leverpastej så viktigt? Jag har gått igenom Livsmedelsverkets tabeller, men inte hittat någonting speciellt.

I böckerna varnas för lök och vitlök, som skall vara farligt för hundar. Samtidigt ger man recept, som innehåller vitlök och säger att köttbullar är bra som belöning vid träningen.

Jag har aldrig sett någon förpackning med färdiglagade köttbullar, som

inte innehållit lök.

Är det inte så, att kokboksförfattare måste skriva något intressant för att få sin bok publicerad? Själv tror jag att hunden mår bra av resterna från våra måltider, med vissa preparat t.ex. Dogevit, för att ge tillskott av vissa näringsämnen.

Vad vet/tror du?

Rolf Collin

SVAR: Hej. Jo det stämmer nog att rekommendationerna blir allt mer avancerade. Men att gå så långt som du refererar vill jag nog inte. Vad man vet är att varken hundar eller valpar klarar sig på den mat vi äter. Bl a kräver de betydligt mer animaliska proteiner än vad vi gör.

Annons

Varianten med leverpastejsmörgås har jag inte hört förr. Filmjölk kan vara bra på fodret eftersom det är en stor omställning för valpen att byta hem. Den har då lätt för att få stressdiarré. Filmjölken hjälper. Valpar tål inte att ha diarré så länge. De får snabbt vätskebrist.

Annars rekommenderar jag nog ett bra valpfoder (alla håller inte med) eller ett ganska proteinrikt vuxenfoder så att valpen får alla mineraler och spårämnen i någorlunda rätt dosering.

Vad gäller lök, vitlök och för den delen choklad är det riktigt att det i för stora mängder fungerar som gift för hunden. Hur stora mängder det då rör sig om är individuellt för varje hund. Några riktmärken har jag inte. De små mängder som hunden kan få genom godbitar från våra tallrikar eller några köttbullar som belöning tror jag inte har någon betydelse. Åtminstone har jag inte märkt det på mina egna hundar.

Om man köper ett bra helfoder behövs inte extra preparat som Dogevit. Kosttillskott ska man bara ge när man har särskilda skäl, t ex hudproblem.

Hoppas det här hjälper dig lite.

Christer Hansson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons