Annons
Nyheter

Kommunal lägger nytt varsel

(Uppdaterad 16.55). Svenska kommunalarbetarförbundet varslar ytterligare 47 000 medlemmar om strejk i 137 kommuner. Varslet träder i kraft vid midnatt 26 maj. Varslet berör i storleksordningen 850 kommunaställda i Ystad, Skurup och Tomelilla.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2003

- Jag hoppas att vi har ett avtal innan varslet utlöses, men det ser mörkt ut. Arbetsgivarna saknar förhandlingsvilja, säger Hans-Olle Andersson, ombudsman för Kommunal i Skåne. I de tre sydöstskånska kommunerna Ystad, Skurup och Tomelilla organiserar Kommunal totalt drygt 3 200 anställda. Exakt hur många som berörs av det nu lagda varslet är oklart, men på Kommunals avdelning i Lund uppskattar man antalet berörda medlemmar till ungefär 800 till 850 personer. Den omsorgs- och vårdpersonal som är anställda av privata arbetsgivare i de aktuella kommunerna i Sydöstskåne påverkas inte av det nu lagda varslet. Samtidigt som Kommunal inte tagit några nya förhandlingsinitiativ ökar man trycket på arbetsgivarna inom de svenska kommunerna med det nu lagda varslet. - Jag blir upprörd när jag läser att Landstingsförbundets direktör Anneli Löfqvist säger att de inte är så angelägna om att springa till förhandlingsbordet, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande. På Kommunförbundet uttrycker man en viss förvåning över det nya strejkvarslet. I ett pressmeddelande tycker man att fackets tal om förhandlingsvilja rimmar illa med upptrappningen. - Vi upprepar att Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet fortfarande är beredda att träffa ett avtal med Kommunal som ligger på en samhällsekonomisk rimlig nivå, säger Markus Gustafsson, direktör på Kommunförbundet i en kommentar. Han tillägger också att arbetsgivarna är beredda att säkerställa en satsning på kvinnodominerande yrkesgrupper inom vård och omsorg. Varslet omfattar förbundets samtliga medlemmar, oorganiserade arbetstagare samt medlemmar i icke kollektivavtalsbundna arbetstagarorganisationer med vissa undantag. Personal inom äldre- och handikappomsorgerna och motsvarande undantas från strejkvarslet, liksom personal inom räddningstjänsten. I 14 av kommunerna är även barnomsorgen undantagen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons