Annons
Nyheter

Kultursekreterare i Tomelilla avgår

Det har onekligen svängt kring Konsthallen i Tomelilla sedan kultursekreteraren Marie Johansson tog över ansvaret. Men nu är det slut. På fredag gör hon sin sannolikt sista arbetsdag vid kommunen.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2002
Marie Johansson. Avgående kultursekreterare. Arkivbild: Jan-Olle Persson
Marie Johansson. Avgående kultursekreterare. Arkivbild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Marie Johansson menar att kommunen inte vet vad den vill, vilket inte gör det lättare att sköta arbetet. Arkivbild: Jan-Olle Persson" BORDER="0"Marie Johansson menar att kommunen inte vet vad den vill, vilket inte gör det lättare att sköta arbetet. Arkivbild: Jan-Olle Persson - Tjänsten som kultursekreterare ska annonseras ut, säger förvaltningschefen Mats Ekberg. Det ska ske så snabbt som möjligt, enligt Ekberg. Han vill inte gå in på varför Marie Johansson inte får fortsätta fram tills det att tjänsten är tillsatt. - Det är ett personalärende, säger han. Han håller dock med om att kontinuiteten inte varit den bästa under de gångna åren då en rad personer haft ansvar för Konsthallen. Nu har dock kulturnämnden, enligt Ekberg, bestämt att utlysa en fast tjänst som kultursekreterare som får ansvar för bland annat Konsthallen. Marie Johansson började i slutet på förra året att arbeta som kultursekreterare i Tomelilla. Hennes tid har har inte gått obemärkt förbi. Stor uppståndelse och debatt blev det när hon och Konsthallens konstråd försökte stoppa konstnären Sune Rudnert från att ställa ut ett antal verk som rådet ansåg var kvinnoförnedrande?-?eller i varje fall kunde tolkas så. Nu i början av sommaren har ett gäng unga graffitikonstnärer vänt upp och ned på Konsthallen. Det var Marie Johanssons första egenproducerade utställningen och den gav eko långt utanför Tomelilla. Utställningen recenserades respektfullt i bland annat Dagens Nyheter. Marie Johansson säger själv att hon inte förstår varför hon inte får fortsätta. Hon hänvisar bland annat till att Mats Ekberg så sent som i mitten av juni berömde hennes insats med graffitiutställningen. - Jag tror att det är omöjligt att arbeta på den här tjänsten. Jag är den sjunde i raden, säger Marie Johansson som hävdar att kommunen inte vet vad den vill med Konsthallen. Efter graffitiutställningen har det blivit diskussioner om slitage i Konsthallen. Marie Johansson säger att hon trodde att hon fått klartecken att ta bort mattan i källarplanet och ta fram det ursprungliga golvet. Men så var det inte, och mattan och golvet på första planet har slitits hårt. Men enligt Marie Johansson är det här småsaker. Hon hävdar att det är naturligt att Konsthallen slits om den används till moderna utställningar. Hon säger också att hon har flera utställningar och projekt som hon inte kan slutföra. Hon har förstått att tjänsten som kultursekreterare inte är vikt för henne.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons