Annons
Nyheter

Lagförslag om maskeringsförbud

Regeringen planerar att under våren presentera ett förslag till förbud mot maskerade deltagare vid demonstrationer och andra politiska manifestationer.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2004

Efter kravallerna i Malmö och Göteborg 2001 i samband med Sveriges ordförandeskap i EU föreslog den så kallade Göteborgskommittén under ledning av Ingvar Carlsson att Sverige i likhet med bland annat Danmark ska förbjuda maskerade deltagare. "Göteborgskommitténs förslag var vidsträckt och svårtolkat. Vi arbetar med att hitta en bättre avgränsning, säger Stefan Johansson som förbereder propositionen på justitiedepartementet till Sydsvenska Dagbladet." Det första förslag om maskeringsförbud som var ute på remiss förra året kritiserades från flera håll. Justitieombudsmannen, JO, ansåg att det också skulle kunna tillämpas på fotbollsentusiaster som målat sig i ansiktet eller personer i solglasögon och vidbrättade hattar. Riksåklagaren (RÅ) ansåg att det inte finns tillräckliga skäl för att förbjuda maskering och Rikspolisstyrelsen pekade på risken för kriminalisering av poliser i hjälm med nedfällt visir och kvinnor som av religiösa skäl döljer sitt ansikte.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons