Annons
Nyheter

Lidl får köpa tomten vid stationen

Kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen försäljningen av kommunens mark vid stationen i Tomelilla till den tyska livsmedelskedjan Lidl.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2002

Det rör sig om omkring 6|850 kvadratmeter mark vid järnvägen. Lidl betalar 100 kronor kvadratmetern. Hardy Persson, avgående VD för kommunala industriaktiebolaget TIAB, har tillsammans med stadsarkitekt Bengt Alm skött förhandlingarna med Lidl. Hardy Persson berättade att lågpriskedjan Lidl planerar att etablera sig i hundra kommuner runt om i Sverige, varav 20 ligger i Skåne. För närvarande tippas schaktmassor från Bangatan och arbetet med järnvägen som utfyllnad på tomten där Lidl planerar att bygga. Ett billigt och bra sätt att bli av med massorna, enligt Hardy Persson. "krångligt kontrakt" Henrik Swensson (fp) hävdade att köpekontraktet med Lidl på vissa punkter var onödigt krångligt och i vissa fall inte tillräckligt utförligt. Swensson, som i sak var positiv till affären, ville ha reda på hur mycket Tomelilla kommun ska betala för de 18 parkeringsplatser för pendlare som ska rymmas på Lidls parkering, utöver livsmedelskedjans egna platser (minst 120 stycken). Enligt kommunen avtal med Skånetrafiken ska det finnas 50 pendlarparkeringar i anslutning till järnvägen. Men Hardy Persson kunde inte ge något exakt pris för parkeringsplatserna. Henrik Swensson undrade också vad som skulle ske om exempelvis markföroreningar gör att det blir dyrare för kommunen att ställa marken i ordning. - Möjligheten finns alltid för kommunen att dra sig ur affären, hävdade Hardy Persson. På den punkten höll Henrik Swensson inte med honom. Han valde också att lägga ned sin röst. Trots Swenssons invändningar godkände fullmäktige försäljningen. Nu fortsätter arbetet med att fastställa en detaljplan för området.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons