Annons
Nyheter

Markus från Stora Beddinge Ystads 1000:e bebis

En knapp seger blev det för 12 dagar gamle Markus Svensson i Stora Beddinge. På nyårsafton förlöste barnmorskorna på Ystads BB sitt tusende barn, en på många sätt symbolisk siffra.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2002

Familjen Svensson. BILD: JAN-OLLE PERSSON

När diskussionerna i början av nittiotalet allt mer handlade om en nedläggning av BB nämndes siffran 1000 förlösta barn som en magisk gräns för att avdelningen skulle få leva kvar.

Annons

Markus Svensson och de två barn som sedan ytterligare spädde på födslostatistiken hann i mål innan porten för 2001 stängdes igen. Totalt föddes 1002 barn på Ystads BB under året som gick.

- När vi kom in på BB berättade en barnmorska att vi var på väg att få det tusende barnet, men sedan kom ytterligare en kvinna in och då blev det mer osäkert om vem det skulle bli, säger Alexandra Svensson, stolt tvåbarnsmamma.

Storasyster Annie, tre år föddes på Malmö BB.

- Det var stor skillnad att komma till Ystad. Det kändes som att komma hem, berättar pappa Anders.

Att låta Markus födas på Ystads BB var ett val de tillsammans gjorde.

- Vi hade hört så mycket om BB i Ystad och alla sa att det var så bra där och att personalen var duktig, säger Alexandra Svensson.

Markus gnyr lite i hennes famn, helt omedveten om det symboliska värde han skapat för förlossningsavdelningen. Han är förutom det tusende barnet också en av de många barn, närmare 50 procent av alla som föds på Ystads BB, som kommer från orter utanför Ystads sjukvårdsområden.

Många kommer från Malmö, Lund och framför allt Trelleborg.

Fick ni någon utmärkelse?

- Nej, det var varken guld eller choklad. Men vi fick ju en liten pojke, säger Anders Svensson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons