Annons
Nyheter

Medaljer viktigare än euron

"Det är viktigt för de som sköter om idrotten att hålla koll på dess hårdvaluta - guld, silver och, brons", skriver YA:s sportkrönikör Jan Ohlsson.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2002

Feta prischeckar finns det gott om i idrottens värld och från och med nu kommer flera av dem att skrivas ut i euro i stället för i franc, mark, pesetas, lire, drachmer eller vad det nu funnits i arrangörernas plånböcker.

Annons

Än så länge har Europa ännu inte varit inne och fingrat på idrottens eget belöningssystem.

Guld, silver och brons har delats ut sedan urminnes tider och är fortfarande hårdvaluta för Europas atleter. En osedvanligt stor mängd av dessa åtrovärda metaller kommer att delas ut redan under det första halvåret.

Knappt har man hunnit smälta det omtumlande 2001 - ett av Sveriges mest framgångsrika idrottsår någonsin - förrän det laddas för nya sportfester med tydliga blågula inslag:

Handbolls-EM.

Vinter-OS.

Fotbolls-VM.

Jag ser fram emot att se Magnus Wislander och Staffan Olsson ta sina rullatorer ut på handbollsgolvet och än en gång lura skjortan av yngre generation. Jag ser också fram emot att se IFK Ystads Marcus Ahlm visa att det finns ett hoppfullt blågult handbollsliv även efter att halva laget gått i pension. Förbundskapten Bengt Johansson är en man med gott omdöme och jag kan inte tänka mig något annat än att han upptäckt landets främsta och mest talangfulla linjespelare under höstens elitseriespel. I dag presenterar Benga EM-truppen vid en ceremoni i Helsingborg. Det påstås att man i bland inte kan se skogen för alla träden, det är möjligt, men en sådan välvuxen Ahlm som finns i Ystad kan förbundskaptenen omöjligt ha missat. Han måste in i EM-truppen och representera framtiden.

Vinter-OS närmar sig också och vi sydöstskåningar har fått en viss försmak av den senaste tidens kyla. Många av oss har redan gjort piruetter och dubbelaxlar på gator och torg, det kanske inte har sett speciellt snyggt ut, men å andra sidan är isvanan är inte överdrivet stor. Själv är jag nöjd med att ta mig till Konsum utan att dratta omkull, men vad ska man då säga om Magdalena Forsberg som snart tagit sig igenom vartenda skogsparti i Alperna med ett vapen på ryggen och ständigt med guld i sikte. I vinter har hon än en gång skjutit ner allt hon riktat gevärsmynningen mot och dessutom åkt skidor som om hon hade en brunbjörn efter sig i spåret. Finns det något mer värdigt sätt för Magdalena att kröna en sagolik karriär på än att vinna ett OS-guld?

Det kommer att finnas många mellantider och prispallar att hålla koll på där borta i Salt Lake City, men personligen ska jag följa den olympiska ishockeyturneringen med extra stort intresse. Hockey är en sport som jag har ett kräset förhållande till, jag bryr mig bara vart fjärde år; när samtliga nationer kommer med sina bästa spelare och det sker bara vid den olympiska turneringen.

I dessa tider kan man för övrig fråga sig vad Tre Kronor kommer att kallas efter den svenska EMU-omröstningen. Tre Euro?

Annons

Även om detta sanslösa första halvår innehåller massor av intressant idrott, så finns det ingenting som kan mäta sig med fotbolls-VM. Det är tävlingarnas tävling. En gång vart fjärde år - och en hel värld som tittar på, fascineras, gråter, jublar, berusas.

Den 7 juni spelar Sverige mot Nigeria, det är mitt i skolavslutningen, men en sån här dag kommer Studentsången och Den blomstertid bara att betraktas som störande moment. Den musik vi vill höra är Du gamla du fria, samt lite nätrassel av Henke Larsson.

VM i fotboll har, i motsats till ishockeyn, behållit sitt värde. Fifa-presidenten Sepp Blatter har pladdrat om att ändra VM-intervallen till vart annat år och det är ett uttalande som i sig nästan är tillräckligt för att bli bortlyft från positionen som fotbollsvärldens mäktigaste. Ett slutspel vart fjärde år och viktiga kvalmatcher där emellan är ett perfekt koncept. Rör det inte!

Över huvud taget är det viktigt för de som sköter om idrotten att hålla koll på dess hårdvaluta - guld, silver och brons. Att intensifiera mästerskapen är ett av de mest effektiva sätten det finns flera - att devalvera värdet av medaljerna. Se bara på simningen där det numera finns mästerskap på både längden och tvären, inomhus och utomhus, i lång och kort bana. Dessutom delas en hel säck med medaljer ut vid varje tillfälle. Hur många har egentligen ordentlig koll på hur en bronsmedalj sprint-EM ska värderas?

Europa håller på att samlas kring euron och det kan man tycka vad man vill om.

Än så länge finns det, gud bevars, ingen sedelautomat som kan spotta ut en guldmedalj.

Även om själva plaketten ofta är tillverkad i något fuskmaterial, långt i från grundämnet AU, har den ett enormt symbolvärde för våra idrottsmän och kvinnor. Vunnen vid rätt tillfälle är den betydligt mer eftertraktad än en fet segercheck, alldeles oavsett hur många siffror som finns efter eurotecknet.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons