Annons
Nyheter

Mikrochip ska förhindra kortbedrägerier

Det kommer att ta tid att ersätta alla kontokort med ett mikrochip i stället för magnetremsa. Ett mikrochip ska förhindra bedragare att med hjälp av tekniskt avancerad utrustning registrera uppgifter på korten.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2004

- Kontokortsföretagen har infört en europeisk standard och det blir en successiv övergång i Europa, säger Henrik Bergman som arbetar med betalningsfrågor på Svenska Bankföreningen. I Sverige har man nu tagit fram en plan och kommit överens om hur standarden ska se ut. - Sedan bestämmer varje bank när man ger ut chipkorten till kunderna. Men i dagsläget är det inte så många som kommit ut, säger Bergman. Det är en dyr process där inte bara korten byts, utan alla automater och terminaler vid inköpsställena måste bytas och till en början måste de kunna läsa av både magnetremsa och chip. - Den totala övergången kommer att ta väldigt många år, säger Henrik Bergman. Så kallad skimming, där man vid uttag med hjälp av avancerad utrustning kan registrera uppgifter på bankkort för att sedan tömma kontona, har ökat i Sverige. Under 2002 fick polisen bara två anmälningar. Förra året anmäldes åtta fall och hittills i år finns redan två fall. - Skimming fungerar inte om kortet enbart har mikrochips, säger Henrik Bergman. Förra veckan dömdes två män vid Hässleholms tingsrätt för försök till grovt bedrägeri. Det var ett pilotfall av skimming i Sverige. De erkände tre försök att stjäla kortuppgifter och dömdes till två respektive ett år och tre månaders fängelse. Både kortläsare och kamera användes vid automaten för att få fram uppgifter om kortkoden och även kortinnehavarens personliga kod. Vid rättegången berättade en av männen att han ingick i en internationell liga som specialiserat sig på att stjäla nummer från bankkort. Polisen manar till försiktighet vid bankomatuttag. Man ska vara observant på hur kortinsticket ser ut och om det finns något som verkar ditsatt som inte tillhör den normala utrustningen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons