Annons
Nyheter

Min hund är misstänksam

Hej, jag heter Ann-Christin Larsson och bor i Beddingestrand är mycket intresserad av hur man ska komma tillrätta med olika sorters "problem".
Nyheter • Publicerad 14 januari 2002

Det är mycket lättare att se vad andra gör för fel, det är ju nästan alltid förarfel. Själv gör man dundertabbar utan att förstå vad det var som hände??!!??

Annons

Har tidigare haft foxterrier, borderterrier och har nu en liten pudel som är fyra och ett halvt år och en vallhund (berger des pyre´neés) som precis har blivit ett år.

Hon heter Flisa. Vi har gått valpkurs, allmänlydnad och går nu lydnad 1 på Trelleborgs brukshundsklubb.

Vi provar även på lite fårvallning hos Maud Grönberger i Häckeberga. Att ha en vallhund var ju väldigt annorlunda mot terrier och pudel. Fördelarna är många, lättlärd, följsam, lättskött.

Frid och fröjd? Nä, Flisa är mycket misstänksam mot främlingar (människor), det är förvisso naturligt för hennes ras, ingen får komma och störa i arbetet med boskapen.

När hon går i koppel kan jag för det mesta prata henne tillrätta eller ta tag i henne, men när hon är lös, vilket hon oftast är när vi promenerarp på stranden, då rusar hon fram och skäller som en galning om det kommer någon plötsligt och jag inte har hunnit kalla in henne. Då lyder hon inte och människor blir förståeligt arga och rädda. Så här vill jag ju inte ha det. Har fått olika råd och vill gärna ha fler. Tilläggas bör att jag har henne med in till stan, promenerar där, åker hiss mm mm. Men då är hon ju kopplad och det går rätt så bra.

Hon är även utställd 6-7 gånger och detta har också fungerat, även om vissa domare har varit svårare än andra. Någon menar att jag ska provocera fram situationer med möten med människor som hon inte känner, ha henne kopplad i lång flagglina, kalla (dra) in henne, gå fram, jag hälsa först och sen att den personen får ge henne godis.  

Jag vet varken ut eller in, alla mina bekanta är ju bekanta med Flisa och inga främlingar. Har du något bra råd?

Tänk om det hade funnits möjlighet att träna detta ofta (typ kurs).

Eller kanske oroar jag mig i onödan, någon säger att det går över, hon har inte löpt än. Men å andra sidan tänk om det blir värre, om hon hoppar

upp mot någon människa, kanske t om biter?

Annons

SVAR: Hej! Du ber om råd, men jag är inte beredd att ge dig konkreta råd eftersom jag inte sett dig tillsammans med hunden. Men jag går på din beskrivning.

Din hund ska inte bara valla flocken, den ska också vakta flocken mot hot, t ex vargar. Där har du ett problem. Din hund är inte så gammal än, där har du ett problem till.

Men om jag börjar bakifrån. Jag skulle inte våga säga att detta beteende kommer att gå över. Med tanke på att din hund ska vakta, kan det bli värre.

Vad det handlar om i grunden är ledarskap. Detta är lätt att säga, men jag ska förklara. Din hund har en stor försvarsvilja. Om din hund gått igenom MH eller MUH är jag säker på att hon får höga värde på försvarslust.

Eftersom du inte försvarar det hon tycker ska försvaras så måste hon göra det. Än så länge är hon inte så gammal och vågar förmodligen inte fullfölja försvaret. Så småningom mognar hon och blir mer självsäker, då måste du bestämma i vilka situationer ett försvar behövs.

Jag tycker det är fel att vänta och hoppas att det går över. Tvärt om jag tycker du ska ta problemet nu.

I princip tycker jag det är riktigt att låta hunden uppleva möten med människor och hundar. Din hund ska vara kopplad. Mötet ska ske på så långt avstånd att din hund inte tycker sig behöva försvara er, för hon försvarar er båda. Långsamt kortar man avståndet. Du ska bete dig helt normalt, inget kortat koppel, inga omvägar. När hunden inte reagerar för den mötande belönar du. Det kan vara godis men också något annat. Men det är du som ska belöna annars kan du få en hund som söker upp folk och förväntar sig godis och inget är vunnet.

Så småningom får personen närma sig. Du har en leksak eller något annat så att du kan avleda hundens uppmärksamhet. När hunden inte bryr sig om personen utan koncentrerar sig på kamptrasan eller vad det är, då belönar du, kanske med dragkamp.

Minska avståndet försiktigt, var uppmärksam på den på hundens reaktioner. Så snart hunden visar att hon fäster på den mötande, avled hundens uppmärksamhet. Så småningom kan du låta personen gå förbi på avstånd. Avståndet minskas efter hand. Till slut ska din hund kunna ligga själv och släppa förbi personen.

Men i all denna träning ska den ske med hunden nära dig. Du måste kunna gå in och bryta ett beteende.

Annons

Parallellt med detta måste du träna lydnad. Men träna på ett sätt som förstärker ditt ledarskap. När hunden lärt sig ett moment bör du snabbt gå över i en kravfas. Du begär att hunden ska rätta sig efter ditt kommando. Det finns många knep hur man förstärker sitt ledarskap, men de är individuella.

Vad som fungerar på en hund kanske inte gör det på en annan. Det beror mycket på hur hård din hund är, men grunden är att vara konsekvent. Att inte ibland låta hunden bestämma när ni ska leka, ibland du. Det ska alltid vara du. Du ska alltid gå först in och först ut. Du är starkast, du kontrollerar riskerna.

Tyvärr kan jag inte ge dig mer konkreta råd. Men, som sagt, jag har ju inte sett er tillsammans.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons