Annons
Nyheter

Min hund biter på allt

Hej! Jag har en jätte trevlig collie, som är snart ett år gammal. Jag undrar om du kan svara på min fråga. Problemet är att hunden biter i allt möjligt som finns hemma.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2002

Hon ger sig på allt hon hittar: möbler, mattor även julgranen. Vad ska jag göra? Jag försöker gå med henne på längre promenader flera gånger om dagen. Hon får sysselsätta sig med sina leksaker, men ingenting hjälper.

Annons

Det finns ett problem till: ibland händer det att hon hugger i min hand när jag ska ta bort saker från hennes mun, som till exempel små stenar hon har hittat.

Snälla, hjälp mig!

Orolig hundägare

SVAR: Hej. Valpar, precis som människobarn, har en tendens att undersöka allt med munnen, att ta i det, att tugga för att känna konsistensen.

Att tugga associeras med att äta och kan av en hund, som lätt blir uttråkad, bli självförstärkande. Att få tugga ger en tillfredställelse i sig och blir en ful vana.

Min rekommendation är att du lär hunden vad ett bestämt "Nej" betyder. När hunden är på väg att börja tugga, säg Nej! och ta vid behov bort hunden från vad den ville tugga på.

Om hunden slutar på ditt nej, belöna hunden med rösten, med smek eller godis. Erbjud hunden en annan sysselsättning där du också är aktiv så att du avleder hundens intresse från föremålet och så att det inte blir en kamp mellan er.

Collie är ursprungligen en brukshund och behöver mental stimulans. Nu vet jag inte vad du menar med att hon får sysselsätta sig med sina leksaker. Men det är viktigt att du ger hunden uppgifter att lösa.

Promenader tröttar inte en hund, men att få leta godis i hela huset gör det. Lägg en godisbit i en tom toarulle och tejpa igen ändarna. Lårt hunden lura ut hur hon ska komma åt godiset.

På biblioteket finns ett antal böcker som innehåller förslag på sysselsättningar för hundar. Prova att spåra lite lätt i koppel så att hunden får använda nosen.

Annons

Att hon biter när du tar ifrån henne något är nog iver. Lär hunden vad loss betyder. Kommendera "Loss". Om hon inte släpper ta tag om nosen, tvinga upp munnen så att hon släpper föremålet. Så snart det sker, belöna. Så småningom kommer du dithän där hunden släpper på enbart kommandot.

Hoppas detta hjälper dig

Christer Hansson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons