Annons
Nyheter

Min hund nafsar gäster på hälarna

Hej Christer, och tack för kloka, rediga, erfarna hundartiklar. Du uppmanar till kontakt i hundfrågor, därför drar jag mig inte från att framföra denna:
Nyheter • Publicerad 21 januari 2002

 

Annons

Vi har en 10 år gammal svart dvärgschnauzertik, Liz, med många goda, stabila egenskaper. Hon är påtagligt karaktärsfast i sitt umgänge med andra, både hundar och människor.

Ger gärna skall (för att visa "här är jag" eller för att sätta sig i respekt hos artfränderna?). En och annan hanhund har hon betvingat så de går ringar runt henne men för det mesta fungerar umgänget bra efter en stund, när den inbördes rangordningen är fastställd.

 

Ett problem har vi med henne; hemma jagar hon fötter. Inte alla men nästan alla besökare utsätts först för en uppfordrande utskällning (med glatt viftande svans och upprättstående öron).

Så snart de rör sig in i huset förföljer Liz dem och nafsar (inte biter) dem i hälarna. Hårda tillsägelser båtar föga. Hon stannar kanske till en sekund men är snart där igen, ibland med

ett speciellt litet gläfsande.

 

Jag skulle gärna vilja få henne att upphöra med denna ovana som många gäster upplever som obehaglig, men hon har varit likadan under hela sitt långa liv, så det är väl lite för sent nu? Hur som helst skulle det vara intressant att höra en expertkommentar till beteendet.

 

Med vänliga hälsningar

Annons

Christian Wollin

SVAR: Hej, och tack för berömmet.

Eftersom jag bara har en kort beskrivning av din hunds beteende får jag gissa och skriva allmänt.

Först skulle jag tro att hennes hälsningsskall har en annan ton än när hon skäller varnande. Det är en del av hälsningen.

Nafsandet tycker jag verkar vara ett sätt för hunden att behålla uppmärksamheten, att stå i centrum.

Hon vill troligen att de besökande ska ägna sig mer åt henne. Om jag minns rätt är schnauzer ursprungligen en boskapsvallare. En del av dem driver boskapen genom att nafsa dem i hasorna. Ett sådant beteende kan sedan dyka upp i ett helt annat sammanhang.

För att ta bort det finns det två vägar, antingen bestraffa henne för beteendet. Men risken finns att hunden då blir aggressiv mot de besökande. Det andra sättet är att de besökande hälsar ordentligt på hunden, på hennes nivå.

Sedan avleds hennes uppmärksamhet med hjälp av en leksak eller godis eller något annat som fångar hennes uppmärksamhet.

Jag tror inte på att man inte kan lära gamla hundar sitta. Det kan man visst, men de måste tjäna något på att göra det.

Lycka till!

Christer Hansson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons