Annons
Nyheter

Missbildningar rapporteras inte

Sjukhusen är för dåliga på att rapportera missbildningar hos foster. För två år sedan föreslog en utredning att det ska bli obligatoriskt, men ännu har förslaget inte blivit verklighet.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

Missbildningar ska rapporteras hos både nyfödda barn och foster som aborteras, föreslog utredningen. I dag rapporteras exempelvis bara vartannat foster med Downs syndrom. Konsekvenserna av utebliven rapportering kan bli allvarliga, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Om vi får ett läkemedel som orsakar en viss missbildning kommer vi inte att få se det, eftersom fostren aborteras och inte rapporteras någonstans, säger professsor Göran Annerén till Ekot.

Annons

I värsta fall skulle sjukvården riskera att missa en ny motsvarighet till neurosedynkatastrofen i början av 1960-talet.

Vårdminister Ylva Johansson säger till P1 Morgon att det är angeläget att förbättra rapporteringen av missbildningar, men hon anser att utredningens förslag är alltför långtgående. Hon vill inte ange när ett lagförslag kan nå riksdagen.

Antalet foster med Down syndrom har ökat på senare år i takt med att mammorna blir allt äldre, rapporterar Metro. Allt fler av dessa aborteras dock. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons