Annons
Nyheter

Mühleggs B-prov var också positivt

På tisdagsmorgonen tillkännagavs Johann Mühleggs B-prov. Även det visade sig var positivt. Därmed är det också klart att tysk-spanjoren blir av med sitt OS-guld från femmilen i söndags.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2002
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

På West Coast Hotel i Salt Lake City kom beskedet som nästan alla väntat sig. Det B-prov som Johann Mühlegg krävt skulle tas, visade precis samma resultat som det första provet. Längdskidåkaren har varit dopad med ett läkemedel för njursjuka. Det bidrar till att höja mängden röda blodkroppar i blodet och därmed ökar musklernas uthållighet. B-provets riktighet godkändes av Don H. Catlin, högste ansvarige vid dopningslaboratoriet i Salt Lake City. Det attesterades av spanjoren Jordi Segura och tysken Peter Hamersbach, båda två medlemmar av Internationella olympiska kommitténs (IOK) medicinska kommission. Generalsekreteraren för den spanska olympiska kommittén, Victor Sanchez, kontaktade Johann Mühlegg som då befann sig i en privat bostad nära Soldier Hollow där längdskidåkningen avgjordes i OS. Mühlegg ska då ha träffat Baldomero Lago, som arbetar vid det spanska konsulatet. Lago berättade att skidåkaren var chockad över att bli av med medaljen från femmilen. Mühlegg får dock behålla de två guldmedaljer han vann tidigare i Salt Lake City, eftersom dessa medaljer togs innan han testades positivt för dopning. Dopningsavslöjandet med Johann Mühlegg och de två ryskorna Larisa Lazutina samt Olga Danilova ses som den största skandalen i OS-historien sedan 1988 då den kanadensiske sprintern Ben Johnson blev av med sin guldmedalj från 100 meter, efter att ha ertappats.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons