Annons
Nyheter

Musiklärare bra på cirkus

Salongen på Ystads Teater är full av sorlande barn. Plötsligt sprider sig ett hyschande mellan raderna och tystnaden lägger sig. Då vandrar "den fantastiska Cirkusorkestern" in på scenen och tar ton.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2002

De får en varm och välkomnande applåd. Cirkusorkestern består av tolv lärare från kommunala musikskolan. Sedan i julas har de förberett en show för alla Ystads förskoleklasser, ettor, tvåor och treor. I går var det premiär och YA var med på en av föreställningarna. Den fantastiska cirkusorkestern, det vill säga lärarna på kommunala musikskolan, roar Ystads barn under sex föreställningar. Alla lektioner på musikskolan är inställda denna vecka på grund av showen."Den fantastiska cirkusorkestern, det vill säga lärarna på kommunala musikskolan, roar Ystads barn under sex föreställningar. Alla lektioner på musikskolan är inställda denna vecka på grund av showen. Cirkusorkestern har ett problem, upptäcker de när de står på scenen. De har ju ingen cirkus. Bara en orkester, samt en clown, en ballerina och en direktör. Och en publik förstås. Vad ska de göra? De löser problemet med musik. En av lärarna börjar sjunga och får snabbt respons av de unga åhörarna. När han låtsas vara en elefant skaffar sig alla barnen också snabbt elefantnäsor (ena handen på nosen, den andra genom öglan som bildas) och börjar hälsa på varandra. När läraren på scenen spelar en kille med bacillskräck som bara hälsar med armbågen gör ungarna likadant. Och när sången är slut applåderar de artigt. Cirkusorkestern bestämmer sig för att åka till Indien för att träffa en trollkarl som kan vara med i cirkusen. Det tar sin flygande matta dit, och får hjälp av publiken att komma på rätt lösenord. Resan går sedan vidare till Afrika och Spanien, allt medan orkestern träget letar efter medlemmar till sin cirkus. På vägen blir det olika sångnummer och uppträdanden. En ormtjusare i Indien verkar väcka publikens intresse lite extra. Plötsligt blir det väldigt mycket prat i salongen. Det verkar handla om hur den stora gröna tygormen kan dansa till musiken. "Det är en tråd, ser du inte den" viskar någon på de främre bänkraderna. Clownen som hela tiden spelar fel och den duktige inlånade jonglören Timotie Giradon, som även gör ett gästspel som Fantomen, verkar också vara extra spännande. Kristoffer Sandgren, 9 år, går på Löderups skola. Han tyckte att föreställningen var bra. - Bäst var det när clownen spelade trumpet. Jonglören var också bra, säger han. Resten av sången och musiken gillade han också.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons