Annons
Nyheter

Närsjukvården förnekar misstaget

Maria hävdar att hon fick två piller i första steget av sin abort. Vad ingen berättade för henne är att den korrekta doseringen är tre piller.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2002

- Tyvärr förekommer det att man ger för låg dos, säger Ketty Gunnerholm som är läkemedelsbolagets ansvariga för det aktuella abortpillret. - Istället för tre piller ges kanske bara två. Eller ett. Och syftet är att spara pengar. Att något sådant skulle ha skett avfärdar Stefan Lamme, medicinskt ansvarig överläkare på Närsjukvården Österlen: - Jag känner till fallet och kvinnan har fått en adekvat behandling. Det är hanterat fullständigt korrekt från vår sida. I centrum står Maria och vet inte vad hon ska tro. - Kvinnan har fått råd av en erfaren gynekolog, en stabil och välbalanserad kollega, säger Stefan Lamme. Men Ketty Gunnerholm låter annorlunda när hon berättar om de risker som kan finnas. - Det har förekommit både friska och inte friska graviditeter. Men det är oerhört svårt att säga i det specifika fallet. Många faktorer spelar in. som när i graviditeten aborten är gjord, vilken dos kvinnan fått och så vidare. Jag kan inte säga att det inte finns en risk. - När det gäller läkemedelsbolag kan de inte säga annat, säger Stefan Lamme. De måste ju hårdra riskerna och rabbla upp allt tänkbart som kan hända. Som läkare måste man ge patienten ett adekvat råd. Faktum kvarstår. Maria är gravid. Trots att hon har gjort abort. - Vi har full förståelse för att en misslyckad abort innebär en besvärlig situation för den drabbade kvinnan, säger Stefan Lamme: - Trots allt förekommer misslyckanden vid medicinska aborter. Det är en kalkylerad risk och inte på något sätt extremt sällsynt. Vi har hanterat det här fullständigt korrekt. Jag har inga som helst tankar på att anmäla detta till socialstyrelsen. Text: Åsa Hammarstedt

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons