Annons
Nyheter

Nikotinplåster farligare än rökning under graviditet

Nikotinplåster under graviditeten kan vara farligare för fostret än om den blivande mamman röker.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2006

Risken för missbildningar är högre bland barn vars mammor använt nikotinplåster än bland kvinnor som rökt under graviditeten.

Det visar den första jämförande studien inom området där närmare 77000 kvinnor intervjuats om sina rökvanor under de tolv första graviditetsveckorna, skriver Svenska Dagbladet.

Annons

Generellt är risken för medfödda missbildningar högre bland barn till rökande kvinnor. Men allra högst visade den sig vara bland barn till kvinnor som använt nikotinplåster. När det gällde skelettmissbildningar var den två och en halv gång högre hos barn till kvinnor som använt plåster jämfört med kvinnor som inte rökt under graviditeten.

De spanska forskarna vid universitetet i Valencia tror att överrisken kan förklaras med att nikotinet i plåstren absorberas i högre doser och troligen på andra vägar än det gör vid rökning.

Resultatet väntas leda till skärpta föreskrifter när det gäller nikotinplåster under graviditeten.

Studien publiceras i tidskriften Obstetrics and Gynecology. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons