Annons
Nyheter

Nya larm om gift i frukt och grönt

Rester av 29 olika bekämpningsmedel i en enda paprika. Det är det värsta resultatet i en ännu opublicerad EU-granskning av 65 000 prover på frukt och grönsaker odlade inom EU, skriver Naturskyddsföreningen i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Nyheter • Publicerad 26 november 2008
BILD: SCANPIXFoto: 

I 49 procent av proverna hittades rester av bekämpningsmedel. I 4,7 procent överskreds gränsvärdena.

Värst är vindruvor. EU:s referensdos, den dos som har en omedelbar effekt på hälsan, överskreds här i 73 prover. I några enstaka fall överskreds den akuta referensdosen för barn med 900 procent, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson och jordbrukshandläggaren Emelie Hanssson.

Annons

Visserligen var antalet prover med högre halter av ett bekämpningsmedel något mindre är i tidigare undersökningar, men å andra sidan hittade enligt skribenterna oftare flera olika medel i en och samma grönsak.

1997 hittades rester av fler än två bekämpningsmedel i 15,5 procent av proverna. Nu är siffran 27,7.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons