Annons
Nyheter

Nya metoder ska lösa fler våldtäkter

Med målet att fler våldtäkter ska klaras upp lanseras nya metoder. Hjälpmedlen för att säkra tekniska spår ska bli bättre samtidigt som poliser, åklagare och sjukvårdspersonal ska specialutbildas, skriver Dagens Nyheter.
Nyheter • Publicerad 25 november 2008

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) står bakom samarbetet som presenterades den 25 november, den Internationella dagen mot kvinnovåld. Dagen utlystes av FN för tio år sedan. Sedan dess har antalet anmälda våldtäkter fördubblats &tstr; men bara var åttonde anmälan går vidare till åtal.

Enligt Lotti Hellström, överläkare vid akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset, tar polisen inte tar tag i våldtäktsanmälningar.

- Bara 65 procent av de prover som vi tagit begärs ut av polisen. Resten av fallen lägger de ner utan att fråga, säger hon till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons