Annons
Nyheter

Obama vald till president

Republikanernas John McCain erkänner sig besegrad. Demokraten Barack Obama blir USA:s 44:e president.
Nyheter • Publicerad 5 november 2008
USA:s nya förstafamilj. Barack Obama med frun Michelle och döttrarna Malia, 7, och Sasha, 10. Bild: ScanpixFoto: 

Ett öronbedövande jubel steg mot skyn i Obamas hemstad Chicago när beskedet kom. Hundratusentals människor hade samlats nedanför stadens skyline i Grant Park där Obama skulle hålla sitt segertal. Rena karnevalsyran rådde denna ovanligt varma novemberkväll, rapporterar TT:s utsände.

Den nye presidenten står inför stora utmaningar i den ekonomiska kris som råder. Förhoppningarna på honom är enorma, och riskerar att vändas i besvikelse. Men denna kväll är det en historisk segerfest som firas i USA:s tredje största stad Chicago.

Annons

Flera delstater talar om "exempellöst" valdeltagande. I den ofta betydelsefulla staten Ohio gissade myndigheter på 80 procents valdeltagande, vilket är mycket högt med USA-mått mätt.

I Barack Obamas hemstad Chicago var trycket hårt.

- Det är som ett snöskred, sade valförrättaren Maurice Pruitt, som aldrig sett något liknande trots att han jobbat med fyra presidentval. Han gissade att deltagandet i distriktet kunde bli över 90 procent.

Omkring en tredjedel av väljarna röstade i förtid. Det är en rekordstor siffra. Av de förtidsröstande var Obamas väljare starkt representerade.

90 procent av väljarna säger att rasfrågan inte haft någon betydelse när de röstat, visar vallokalsundersökningar enligt BBC.

Tio procent uppger att de röstar för första gången, vilket bekräftar rapporter i amerikanska medier om rekordstort valdeltagande.

Mer än 60 procent av väljarna uppger att ekonomin är den viktigaste valfrågan, enligt CNN. En majoritet av väljarna säger sig vara emot det finansiella räddningspaket på 700 miljarder dollar som kongressen röstade igenom för några veckor sedan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons