Annons
Nyheter

Ohly: Slutet på åtta års elände

Ledarna för de svenska riksdagspartierna kommenterar Barack Obamas valseger i positiva ordalag. Vänsterpartiledaren Lars Ohly ser Obamas seger som en historiskt viktig händelse.
Nyheter • Publicerad 5 november 2008

- Detta är slutet på åtta års elände och en enorm vitalisering av den amerikanska demokratin, säger han.

- Obama tillhör inte det gamla etablissemanget. Han visar med sina ställningstaganden att han är beredd att ompröva, som att dra tillbaka trupperna från Irak och samarbeta mer med andra länder och FN. Det är viktigt för omvärlden att USA blir mindre aggressivt och mer samarbetsvilligt, tillägger han.

Annons

Han tror även att Obama blir bättre än republikanerna när det gäller att hantera den globala konjunkturnedgången och finanskrisen.

- Till skillnad från John McCain vågar Obama tala om att reglera den ohämmade kapitalismen.

Näringsministern och centerpartiledaren Maud Olofsson gratulerar Barack Obama till segern i ett pressmeddelande.

"Obama har lyckats fånga en stämning i landet och ge framtidshopp till det amerikanska folket. Han har också lyckats ge hopp till grupper som tidigare inte känt att de haft en röst", skriver hon.

Olofsson hoppas att valsegern ska "bidra till en vändning av den rådande finanskrisen i USA och att Obama kan ingjuta den framtidstro som USA behöver just nu".

Hon tillägger att hon hoppas att Obama "tar på sig ledartröjan" i arbetet inför en nya klimatöverenskommelse och att Sverige och USA i och med Obamas seger ska kunna fördjupa samarbetet kring förnyelsebar energi.

"Även tankarna om frihandel är det viktigt att USA lever upp till", skriver hon.

- Det är något stort som har hänt i dag, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin om Barack Obamas valseger.

- Även om det här var vad jag både trodde och hoppades känns det mycket större än vad jag föreställt mig. I mitten av 1960-talet fick svarta amerikaner sina medborgerliga rättigheter. I dag har vi en svart president i USA &tstr; och ett valdeltagande som är historiskt högt, tillägger hon.

TT: Vad innebär detta för svensk del?

Annons

- Med det här klara utslaget och höga valdeltagandet har USA nu, mitt i finanskrisen, äntligen fått en verkligt stark president. Bara det betyder mycket när det gäller hanteringen av de ekonomiska problem som USA och vi sitter mitt i.

- Det andra är klimatarbetet, där USA nu kommer att ta en helt annan aktiv roll. Det betyder mycket för Europa och Sverige. Och det tredje är ju vad som händer i Irak och det troliga ökade engagemanget i Afghanistan, där också svenska soldater finns.

Sahlin ser ingen risk för att Obama med protektionistiska åtgärder ska hämma den världsekonomiska utvecklingen.

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund välkomnar Barack Obamas valseger.

- Det kommer att underlätta samarbetet mellan USA och Europa. Och det kommer att bli lättare att vara Amerika-vän i Sverige, säger han till TT.

Björklund varnar samtidigt för att dra för långtgående slutsatser av Obamas seger.

- I allt väsentligt kommer USA:s internationella politik att bli densamma. Men det finns ett viktigt undantag. Jag tror att USA kommer att bli mer angeläget att samarbeta mer med resten av världen i stället för att köra ett eget race, i exempelvis klimatfrågan.

TT: Du är inte rädd för protektionism?

- Vi har hört det där förr. Före valen finns det protektionistiska tongångar. Men när man väl sitter i Vita huset brukar det låta annorlunda. Jag hoppas det blir likadant nu.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund säger till TT att det "är en fantastisk känsla en sådan här dag".

Annons

- Obama har förmågan att skapa engagemang och entusisasm på ett sätt som är få förunnat. Och det behövs. Han har ställt i utsikt en lång rad utgiftsreformer och skattesänkningar &tstr; han får möta stora utmaningar i en amerikansk ekonomi som redan i dag brottas med gigantiska underskott, säger Hägglund.

TT: Hur påverkar valresultatet USA:s relation med Sverige?

- Jag tror att det blir lättare. Det är lättare för Sverige att ha och göra med en demokratisk president. Obamas agenda är något närmare den svenska agendan.

Hägglunds förhoppning är att den nye presidenten klarar av att få bukt om sjukvårdsfrågan i USA. Han hoppas också på att den amerikanska inställningen till "internationella ödesfrågor som rör miljö, klimathot och fattigdomsbekämpning" förändras.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT:

- Det är ett historiskt beslut som det amerikanska folket har fattat. Det liknar läget när Bill Clinton vann 1992 eller när Ronald Reagan vann 1980 &tstr; en stark känsla av förändring, ett nytt mandat och samtidigt en tuff situation för USA och världen där president Obama får fatta andra beslut jämfört med vad kandidat Obama talade om i kampanjen.

Om den pågående finanskrisen konstaterar Reinfeldt att världen påverkas av USA och den amerikanska ekonomin är en motor i världen.

- Vi har levt i svansen av den amerikanska bolånekrisen. Görs nu rätt grepp i USA blir det förbättringar i Sverige. Vi påverkas även av säkerhetspolitiken. Obama har sagt att han ska dra ner styrkorna i Irak och gå upp i Afghanistan. Vi förväntar oss också att han ställer krav på andras ökande deltagande i Afghanistan.

Nu hoppas Reinfeldt på en mer samarbetsinriktad och lyssnande president.

- Jämfört med George Bush som i sitt tal sade att antingen är ni med mig eller emot mig.

Annons

Enligt statsministern blir den nye presidentens ledarskap helt avgörande för klimatfrågans möjligheter och för att frågan ska komma till ett bra avslut på klimatkonferensen i Köpenhamn i december 2009.

- Obama har byggt förväntningar om hopp, den amerikanska drömmen. Folket har svarat med ett ökat valdeltagande. Men nu väntar tuffare besked och beslut än vad som diskuterades under valkampanjen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons