Annons
Nyheter

Planer för tillbyggnad av biblioteket

Biblioteket är för trångt och behöver byggas till.Det anser bibliotekschefen Lena Malmquist med god uppbackning av politikerna i nämnden för kultur, fritid och turism.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2002

Högst på önskelistan står dock en ombyggnad av receptionen och en hiss till Konsthallens och bibliotekets nedre plan. - Vi vill ha en gemensam reception för Konsthall och biblioteket, säger Lena Malmquist. Hissen krävs dels för att rörelsehindrade ska kunna ta sig runt i byggnaden, dels för att anställda, som av någon anledning har svårt att gå i trappor, ska kunna jobba. Redan i fjor begärde nämnden pengar till ombyggnaden av entrén, men budgetberedningen ansåg att de omkring 250 000 kronor som ombyggnaden beräknas kosta var 250 000 kronor för mycket. Men i önskemålen i nämndens årsanalys för fjoråret återkommer politikerna till behovet av en tillbyggnad av biblioteket. Lena Malmquist ser stora fördelar med en gemensam reception för bibliotek och konsthall: Personalen kan utnyttjas bättre och dessutom kan hela huset öppnas för besökare. I källaren finns exempelvis bokmagasin, inbundna årgångar av Ystads Allehanda och jazzarkivet. I framtiden skulle också kommunens turistinformation kunna rymmas i receptionen. - Vi får ta emot många turister på biblioteket och tvingas hänvisa dem vidare till Kommunhuset för bokningar, säger Lena Malmquist. Hon påpekar att en ombyggnad av receptionen också skulle frigöra golvyta inne på biblioteket. En framtida tillbyggnad ger utrymme för studieplatser, fler datorer för besökarna, grupprum och kanske ett speciellt ungdomsrum. Utrymmen som saknas idag. - Jag tänker på behoven som alla studerande i kommunen har, säger Lena Malmquist. Hon understryker dock att en tillbyggnad måste göras varsamt. Biblioteks- och konsthallsbyggnaden, ritad av arkitekterna Jan Löfqvist och Kurt Hultin, är en arkitektonisk viktig byggnad i Tomelilla. Den invigdes 27 augusti 1965.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons