Annons
Nyheter

Ponnykörskola en ny begivenhet i Tomelilla

Lagom till sommarlovet får Tomelilla en ponnykörskola där barn, ungdomar och även vuxna kan lära sig köra häst och vagn.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2002

-?Det är en allmän grundkurs så det handlar inte om att lära sig tävlingsköra, säger Monika Salomonsson på Ramsåsastallets ponnykörskola. Eftersom de flesta ridskolor har sommarlov tycker jag det kan vara en kul grej för de som är här under sommaren. Det är ingen lägerverksamhet utan eleverna kommer hit en dag i veckan. Vi räknar med att en lektion tar cirka en och en halv timme. Sen är det fritt fram de som vill att stanna och gulla med hästarna på eftermiddagen. Kursdeltagarna kommer att delas upp i olika grupper beroende på förkunskap. De som aldrig har varit i kontakt med hästar tidigare får naturligtvis börja från allra första början. -?Vi kommer att hyra in shetlandsponnyer och vagnar, för vi har bara ett eget ekipage, säger Monika. Och det är Isabellas lilla Smulan som hon kör ponnytrav med. -?För mig blir det här ett sommarjobb, säger 13-åriga Isabella och selar på Smulan för att visa hur det skall gå till. Smulan är en underbar liten häst, söt som en sockerbit och väluppfostrad. Men ibland, ganska ofta om sanningen skall fram, så struntar hon i vad matte sagt till henne för att ta en liten tugga av det gröna gräset. -?Det svåraste som finns när det gäller shettisar är just att hålla dem ifrån maten. De har bara mat i huvudet, säger Monika. Att köra in dem och lära de andra saker är däremot inte svårt. -?Och så är de envisa, säger Isabella. Man måste vara bestämd. När kursdeltagarna delats in i grupper kommer de att vara två och två om varje häst. -?Man måste ha en medhjälpare, säger Monika. När eleverna kan "sin häst" är nästa moment att tömköra den. Det vill säga gå efter den utan vagn och hålla i tömmarna. -?Vi tränar kommandon och olika saker som man måste tänka på när man sitter i en vagn och inte har den direkta kontakten med hästen som man har när man rider. Runt Ramsåsastallets ponnykörskola finns många fina grusvägar och Monika har redan nu lagt upp en bana som är sex kilometer lång. Kursen avslutas med en brukstävling och utdelning av diplom.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons