Annons
Nyheter

Professor dömer ut svensk hockey

I den norska nättidningen Nettavisen uppmanas läsarna sända kondoleanser till sitt broderfolk efter OS-ishockeyförlusten i Salt Lake City.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2002

Men guldgrannarnas tröst räcker knappast för att lindra den nationella smärtan efter det största svenska idrottsfiaskot i historien, som en professor kallar matchen. Hans dom över medierna är minst lika hård. - Medierna svarar för upphaussning och sedan för nedsabling. Det blir ju patetiskt. Det handlar om att massmedierna driver ett spel med sina läsare. Möjligen är det omedvetet, men det kan också vara medvetet och i så fall är det ett cyniskt spel för att få läsare, säger Jan Lindroth, professor i historia med inriktning på idrott vid Stockholms universitet, till TT. Samtidigt tillstår han att det är svårt att hitta något tillfälle i den svenska idrottshistorien som i negativ bemärkelse slår Tre Kronors förlust på onsdagen mot Vitryssland. - Det här är värre än fotbollsmatchen mot Japan 1936, och det beror väl på att man sällan sett ett sådant uppbåd av fantastiskt skickliga spelare som representerar miljardvärden och som har haussats så oerhört av medierna, och som sedan förlorar så synnerligen osannolikt mot ett lag som tidigare visat sig så svagt. Ja, jag tvingas nog sätta det här som nummer ett på fiaskolistan. Ändå låter det som att du är mer kritisk mot medierna än mot idrottsutövarna? - Ja, det måste jag säga. Alla har rätt att misslyckas och det är trots allt mycket tillfälligheternas spel, medan journalisternas sätt att hantera det här är strukturellt och ingen tillfällighet. Idrottens betydelse för den nationella identiteten är naturligtvis - som Jan Lindroth också påpekar - omöjlig att mäta. Men det råder knappast någon tvekan om att stora delar av den svenska folksjälen har sårats djupt av Tre Kronors förlust.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons