Annons
Nyheter

Raka frågor till kockar

Nyheter • Publicerad 25 november 2002

Johan Lenngerd och Robert Gerszbejn. Bild: Bass Nilsson" BORDER="0"Johan Lenngerd och Robert Gerszbejn. Bild: Bass Nilsson Vad äter en kock aldrig på en annan restaurang? - Fisk på en söndag eller måndag! Då är den garanterat inte färsk. (Robert) - Jag skulle heller inte beställa en tournedos för 89 kronor för då vet jag precis vad jag får för kött. (Johan) Bästa matlagningstips? - Smör är en otrolig smakförhöjare. (Johan) - Det ska vara rent i köket! Städa! Då är allt mycket enklare. Ordning! (Robert) Vem kan bli en bra kock? - Du måste vara stresstålig när bongarna sprutar in över disken. En bra kock måste vara uthållig, men riktigt bra blir du först och främst om du har ett passionerat intresse för mat och råvaror. Allt annat kan du lära dig med åren, men har du passionen, då kan du gå jävligt långt. (Robert) Nämn något som de flesta inte vet som kockyrket. - Vi står upp konstant och vi tar inte lunchraster. Men å andra sidan, jag hade inte pallat ett kontorsjobb. Jag hade fått spel efter en timme. (Robert) Är kockyrket macho? - Nä, men det nog ett plus om du är kille. Det handlar trots allt om tunga lyft. Men det har blivit fler kvinnliga kockar, säkert på grund av tv-kockarna. Det krävs dock skinn på näsan för att greja det. (Johan) - Det är nästan så att tjejkockarnas jargong är tuffare för att de måste hävda sig. (Robert) Vad utmärker restaurangbesökarna i Ystad? - Här gäller lite större portioner och lite mer välstekt kött. Blodiga hamburgare och konstfullt upplagda miniportioner är bara att glömma. Så brukar det vara i mindre städer. (Johan) - Den typiske ystadsbon kommer tidigt, kanske redan vid sex-tiden, och vill gärna betala innan man fått in kaffet. Man har ofta bråttom hem, och det är lite konstigt. (Robert)

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons