Annons
Nyheter

Region Skåne drar in på starroperationer

Köerna till starroperationer kommer bli längre. Detta är konsekvensen när nu Region Skåne ska spara en miljard på tre år. Man vill inte betala för att en privat entreprenör ska utföra operationer i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 19 november 2002

Det danskägda företaget Transmedica har under sedan starten för två och ett halvt år sedan genomfört 4070 grå starroperationer i Trelleborg. Avtalet löper fram till den 31 december och därefter kommer verksamheten att upphöra. - Jag är mest förvånad. Det lär inte bli kortare köer om vi slutar operera här i Trelleborg. Vi har en stor del patienter från Lund, där man opererar cirka 800 patienter på ett år. Rent teoretiskt innebär det att kön till Lund kommer fördubblas, säger verksamhetschef Nils Molander på Transmedica. Avtalet slöts mellan Transmedica och Region Skåne centralt. Regionråd Ingrid Lennerwald (s) med ansvar för hälso- och sjukvård uppger till Radio Malmöhus att hon inte tycker det finns någon anledning att förnya avtalet. Inte heller den blivande ordförande i Sydvästra Skånes sjukvårdsnämnd Per-Olof Olofsson (s) ser någon anledning att efter årsskiftet förnya avtalet med Transmedica. - Under den period som avtalet har löpt, har man lyckats korta köerna. Nu finns det andra grupper där vi behöver beta av köerna, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons