Annons
Nyheter

Reportage: Byggplats Trelleborg

I Trelleborg byggs just nu nytt av det mesta som behövs i ett samhälle: bostäder av olika sorter, ny skola, ny kyrka, ny sportarena, nytt sjukhus och ny matbutik.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Flera nya industrier planerar också att bygga inom en snar framtid, dels taktegelfabriken Lafarge Tekkin, dels Bonakemi. Ett nytt polishus och en ny järnvägsstation kan också bli verklighet inom inte alltför lång tid. Polisen har ju tvingats flytta från sina gamla lokaler och ett nytt polishus finns som ett alternativ i Trelleborg. Förutsatt att Trelleborgs får pendeltåg planeras även för en station i östra delen av staden. Och om det blir som kommunledningen vill får staden även en ny infart i form av en ombyggd E6. Redan nu pågår dock en rad byggen runt om i Trelleborg. Bostäder byggs just nu på Dalköpingeområdets första etapp, som redan kommit ganska långt i utbyggnaden. Även följande etapper på Dalköpinge-området förbereds genom markarbeten. Även vid Bryggaregatan byggs det bostäder. Det är Trelleborgshem som bygger hyreslägenheter. Åtta fyrarumslägenheter ska det bli i nybygget som ska stå klart under våren. Ute vid Engelbrektsgatan, i stort sett mittemot infarten till Fagerängen, bygger AG:s Favör en ny livsmedelshall som ska stå klar under sommaren. Den nya livsmedelsbutiken blir 3 000 kvadratmeter stor. Vid busstationen Trelleborg Övre är Katolska kyrkan nästan färdig nu, åtminstone vad gäller utsidan. Avsikten är att den nya kyrkan ska invigas till påsk. Kyrkan får en högsta höjd på tio meter och mässa ska hållas varje söndag. Församlingen räknar med cirka 50 besökare på varje mässa, men kyrkan är byggd för att rymma ett hundratal besökare. Det är Vår frälsares församling i Malmö, som Trelleborg är en annexförsamling till, som står för bygget av den nya kyrkan i Trelleborg. Vid Bäckaskolan reser sig den nya högstadiebyggnaden, som ska vara färdig till höstterminen i år. 67 miljoner kronor beräknas bygget kosta. Den nya byggnaden är anpassad för 330 elever och rymmer elva klassrum, mediatek, matsal och en större idrottshall. Den nya friidrottsarenan vid Söderslättshallen ska stå klar i sommar, men just nu är det inte mycket arbete på gång. Man har hunnit med att schakta bort massor av jord för att få en plan yta att anlägga arenan på, men avvaktar att marken torkar innan arbetet fortsätter. Den nya arenan har arbetsnamnet "Söderslättsstadion" och ska stå klar någon gång i juni enligt planerna. Det blir en anläggning med bland annat sex löparbanor, gräsplan, kastanordningar och tre längdhoppsgropar. Kostnaden beräknas till cirka åtta miljoner kronor. På Trelleborgs lasarett har den första etappen av om- och tillbyggnaden startat och hela bygget ska vara klart i mars 2005.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons