Annons
Nyheter

Rogges brev till Putin fick Ryssland att stanna?

Ett brev från Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge till den ryske presidenten Vladimir Putin kan ha räddat kvar den ryska OS-truppen i Salt Lake City.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2002

Det uppger den tyska nyhetsbyrån DPA på fredagsmorgonen. - Jag hoppas att allt ska lugna ner sig och att sunt förnuft får råda - för idrottarnas bästa, säger Rogge. Leonid Tjagatjov, ordförande i Ryssland olympiska kommitté, sade natten till fredagen sade att den ryska OS-truppen skulle lämna spelen i Salt Lake City efter flera domarkontroverser i bland annat konståkning, ishockey, freestyle och längdskidåkning. Det som slutligen utlöste det ryska hotet var när de ryska damerna inte fick ställa upp i längdstafetten då Larisa Lazutina stoppades strax innan start, med för högt blodvärde. Tjagatjov blev uppbackad av presidenten Vladimir Putin som uppmanade den ryske OS-delegationen att "vara mer kraftfulla och starka i försvaret av de egna idrottarna". Då var IOK-presidenten Jacques Rogge tvingad att agera. En rysk presskonferens, planerad att börja vid midnatt (svensk tid), sköts upp för att Rogge skulle få chansen att tala med nyckelpersoner i den ryska OS-organisationen. Mötet slutade med att tre överenskommelser gjordes: Det tredje "kravet" var det absolut viktigaste. Det är duman (det ryska parlamentets underhus) som fattar ett eventuellt och slutgiltigt beslut om hela den ryska OS-truppen ska packa sina väskor och lämna OS-byn. Och brevet verkade få omedelbar effekt. För tidigt på fredagsmorgonen kom meddelandet att Putin uppmanat den ryska truppen att stanna i Salt Lake City under hela vinterolympiaden. I brevet till Putin ska Rogge, enligt IOK-talesmannen Francois Carrard, försäkrat Putin om att deltagarna i vinterolympiaden tävlar under "rättvisa förhållanden" och att Rogge har "förståelse för ryssarnas känslor". På en fråga om Rogge var orolig för att Ryssland skulle dra sig ur vinterspelen om "de orättvisa domsluten fortsätter" svarade IOK-ordföranden bara: Det tänker jag inte kommentera. IOK-ordföranden har dock, i enlighet med ryssarnas krav, haft flera diskussioner med ordförandena i internationella skidförbundet, konståkningsförbundet och ishockeyförbundet. - Jag har fått försäkringar om att åtgärder är vidtagna för att säkerställa rättvisa och oberoende domslut. Det har jag också berättat för mina ryska vänner.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons