Annons
Nyheter

Salmonellasmitta på gård i Brösarp

Kor på en gård i Brösarpstrakten misstänks vara smittade med salmonella. Det första provet indikerar salmonellasmitta på två djur, som nyligen flyttats till Skåne från Danmark.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2002

När den danska lantbrukaren lämnade Danmark för att bosätta sig i Brösarp tog han med sig sina två älsklingskor. Nu misstänker distriktsveterinären att korna kan bära på salmonella. Efter en första provtagning har Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala lyckats isolera salmonellabakterier. Det är en bakterie som smittar från djur till människor och tvärtom och som kan ge upphov till svåra diarréer hos både människor och djur. I vissa fall ger den till svårare komplikationer. Enligt svenska bestämmelser ska kor som förs in i Sverige stå i karantän i fyra månader. Under den tiden är en av rutinerna att ta ett salmonellaprov. Det var en sådant prov som visade sig vara positivt hos de två korna. - Men för övrigt visar de inga som helst tecken på sjukdom, säger Pia Törnkvist, en av länstyrelsens veterinärer. Och precis som människor kan djuren rensa sig själva och bli friska. Det positiva provet togs för en vecka sedan. I går tog distriktsveterinär Nils-Einar Svensson ett nytt prov som skickats till Uppsala. - Jag vill inte dra några slutsatser förrän jag fått svar på det här provet också, säger distriktsveterinär Nils-Einar Svensson. - Det kan ju vara fråga om en laboratoriemiss. Korna står som sagt i karantän och för sig själva i en speciell byggnad en bit ifrån gården. Om det nya provet också visar sig vara positivt måste vi förstås vidtaga åtgärder som i värsta fall kan bli att korna måste avlivas. Den extremt låga förekomsten av salmonella i Sverige, vilket är en unik situation i världen, beror bland annat på det effektiva bekämpningsprogram som Sverige haft sedan 1960-talet. I det ingår kontroll av allt från foder till djur och färdiga livsmedelsprodukter. Och just detta faktum gjorde att Sverige, vid inträdet i unionen, som enda land i EU har kunnat förhandla sig till speciella garantier gentemot de övriga EU-länderna. - Så trots att djuren som kommer hit har intyg som garanterar att de är salmonellafria, så måste djuren sitta i karantän och testats som i det nu aktuella fallet, säger Nils-Einar Svensson. - Detta är inte accepterat i de andra EU-länderna men för oss i Sverige en mycket viktig regel. Erik Eriksson på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, som granskar salmonellaprover, kan inte uttala sig om speciella fall, som korna i Brösarp, eftersom han har tystnadsplikt. - Men rent generellt så kan jag säga att om ett avföringsprov första gången visar på salmonellabakterier så är det salmonella.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons