Annons
Nyheter

Segelfartyg på grund utanför Trelleborg

(Uppdaterad). Ett större segelfartyg gick vid sjutiden onsdagsmorgonen på grund någon kilometer utanför Trelleborg . Fartyget med sin sju man starka tjeckiska besättning stötte sannolikt på den stenarm som går rakt ut i havet i höjd med golfbanan på Stavstensudde.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2006
Strax efter lunch lyckades Sjöräddningens fartyg Lovisa få loss den tjeckiske havristen från stengrundet. Bild: Sjöräddningen.
Strax efter lunch lyckades Sjöräddningens fartyg Lovisa få loss den tjeckiske havristen från stengrundet. Bild: Sjöräddningen.Foto: 
En av de tjeckiska besättningsmännen på väg tillbaka till koggen Viktora. Bild: Sjöräddningen
En av de tjeckiska besättningsmännen på väg tillbaka till koggen Viktora. Bild: SjöräddningenFoto: 
Vid tvåtiden på eftermiddagen var det grundstötta fartyget flott igen. Bild: Mark Hanlon
Vid tvåtiden på eftermiddagen var det grundstötta fartyget flott igen. Bild: Mark HanlonFoto: 

Två ur besättningen på haveristen kunde själv ta sig i land med en mindre båt och från golfbanan på Stavstensudde larma Sjöräddningen.

– De kom in vid niotiden och undrade hur de skulle kunna ta sig in till Trelleborg. De var ganska lugna och mest oroliga för att pengarna inte skulle räcka till transport, säger Helen Nilsson, kanslist på Trelleborgs Golfklubb.

Annons

Besättningen på fartyget var på semester och hade nyligen lämnat Bornholm. De var på väg till Norge och vidare till Island när olyckan inträffade. Sjöräddningen hade sitt fartyg Lovisa Åstrand ute vid haveristen för att försöka dra loss fartyget från grundet.

– Det var ett fint tvåmastat fartyg av typen kogg, säger Christer Berg, Sjöräddningen i Trelleborg.

Med hjälp av två tampar lyckades sjöräddningsbåten efter två timmar dra loss haveristen.

– Vi kunde inte gå nära eftersom det ligger stora stenar där ute. Fartyget hade kilat sig fast mellan två stenar, säger Christer Berg.

Besättningen var hela tiden ombord på det grundstötta fartyget vid lossdragningsförsöket. Vädret vid olycksplatsen var vid olyckstillfället lungt. Enligt Christer Berg var det felnavigering som förorsakade grundstötningen. Ingen människa skadades vid händelsen.

Robert Jönson

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons