Annons
Nyheter

Sharon kämpar för sitt liv

Israels premiärminister Ariel Sharon kämpar för sitt liv sedan han i onsdags kväll drabbades av en "massiv" hjärnblödning. Tidigt på torsdagsmorgonen pågick operationen fortfarande och utgången var oviss.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2006
Israels premiärminister Ariel Sharon. Arkivbild
Israels premiärminister Ariel Sharon. ArkivbildFoto: 

Sjukhusdirektören Shlomo Mor-Yosef sade i en kommuniké att premiärminister Sharons tillstånd är kritiskt. Operationen avbröts efter sex timmar men återupptogs efter undersökning och väntades pågå i ytterligare flera timmar.

Han sade också att Sharon var nersövd och vårdades i respirator.

Annons

Enligt israeliska medier kände sig Sharon dålig på kvällen och kördes akut i bil från sin ranch i Negevöknen till sjukhuset i Jerusalem. Han skulle ändå till sjukhuset på torsdagen för en mindre hjärtoperation till följd av den lindriga stroke som han drabbades av den 18 december. Sharons talesman Raanan Gissin beskrev under natten hans tillstånd som stabilt, men medicinska experter bedömde att premiärministern, som fyller 78 i februari, sannolikt inte skulle klara operationen utan allvarliga men.

Sharons maktbefogenheter överfördes till vice premiärminister Ehud Olmert. Israels regering kallades till extra möte på torsdagen enligt ett pressmeddelande. Israelisk tv uppgav att Olmert formellt skulle överta Sharons roll vid mötet. Polisen har redan förstärkt bevakningen av Olmerts privata bostad i Jerusalem.

Det var oklart om Sharon skulle överleva hjärnblödningen, och än mindre återhämta sig. Det kan fullständigt kasta om Israels politiska karta, bara drygt två månader före nyvalet den 28 mars. Enligt opinionsmätningarna leder Sharons parti Kadima, som han bildade efter avhoppet från Likud. Men förutsättningarna för valet ändras nu dramatiskt. Kadimas utsikter utan Sharon vid rodret förefaller högst osäkra. Lika höljt i dunkel är vad Sharons sviktande hälsa betyder för fredsprocessen med palestinierna.

USA:s president GeorgeW Bush sade att han och hans hustru delar det israeliska folkets oro för premiärminister Sharons hälsa och att de ber för hans tillfrisknande. Bush kallade Sharon för en "fredens och modets man". (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons