Annons
Nyheter

Sjöboungdomar satsar på breda utbildningar

Niorna väljer natur- eller samhällsvetenskapliga utbildningar i gymnasiet. Det är de stora och breda programmen som dragit till sig störst intresse när eleverna i årskurs nio på Färsingaskolan och Storkskolan valt inriktning på gymnasiet.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2003

Samhällsvetenskapsprogrammet toppar listan med 28 förstahandsval medan naturvetenskapsprogrammet har lockat till sig 27 elever. - Det är många elever som skjuter sitt yrkesval framför sig och söker sig till de mer studieförberedande programmen. Man kan säga att de i princip väljer en fortsättning på årskurs 9, säger studievägledaren Lars Olsson. Lars Olsson tror att valet hänger ihop med vad han kallar en "köksbordssyn" hemifrån. En gammal inställning som går ut på att man inte vill specialisera sig för tidigt eftersom man är rädd att måla in sig i ett hörn. - Många tror att om man väljer exempelvis elprogrammet så betyder det att man måste jobba inom det området resten av livet. Så är det inte alls, det finns stora utvecklingsmöjligheter där också, säger Lars Olsson. Att naturvetenskaps- och samhällsvetenskapsprogrammet är breda utbildningar är en sanning med modifikation, tycker Lars Olsson. Det finns stora möjligheter att studera vidare efter gymnsiet, men yrkesvalen är begränsade. Flera av de mer yrkesinriktade utbildningarna står inte särskilt högt i kurs hos eleverna i kommunen. Hantverksprogrammet har fyra sökande och industriprogrammet endast två. Ingen elev har sökt verkstadsteknisk inriktning i första hand. - Att eleverna väljer bort verkstadsteknik har varit en rikstrend de senaste tre-fyra åren. Det är kanske namnet som låter lite mossigt. Industriarbete förknippas ofta med uppsägningar och varsel vilket kan vara en annan orsak, säger Lars Olsson. Niornas val följer traditionella könsmönster. Av de elva som sökt byggprogrammet och de tretton som valt fordonsprogrammet är alla pojkar. Alla som valt omvårdnadsprogrammet i första hand är flickor. Den populäraste utbildningen på Färsingaskolan är samhällsvetenskapsprogrammet med 26 sökande medan naturvetenskapsprogrammet toppar på Storkskolan med sju förstahandsval. Varför många väljer naturvetenskap i Blentarp kan ha många orsaker, menar Lars Olsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons