Annons
Nyheter

Skippade högstadiet – förälder döms till vite

En förälder i Sjöbo tvingas betala 25 000 kronor i vite för att hans barn knappt gått i skolan alls under de tre sista grundskoleåren.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2007

Redan inför höstterminen 2003 bestämde sig familjenämnden i Sjöbo för att sätta press på familjen genom att hota med ett vite på 2 000 kronor i månaden om barnet inte kom till skolan.

Det hotet hjälpte inte.

Annons

Höstterminen 2003 skrevs eleven in på en friskola utanför kommunen, men efter att bara ha kommit dit vid två tillfällen under hela terminen, skrevs eleven åter in i en Sjöboskola. Den inskrivningen skedde på skolans initiativ, enligt familjenämnden var det "inte möjligt att etablera kontakt med eleven och vårdnadshavarna". Under hela 2004 kom eleven bara till skolan vid två tillfällen: den 23 och 24 augusti. Därefter, under hela åttan och nian, gick eleven inte alls i skolan.

I februari 2004 ansökte familjenämnden hos länsrätten om att vitet, 2 000 kronor i månaden, skulle dömas ut mot föräldern. Det sa dock länsrätten nej till. Familjenämnden hade nämligen inte informerat föräldern om sitt vitesbeslut från augusti 2003 förrän i februari 2004.

I mars 2006 ansökte familjenämnden åter om att vitet skulle dömas ut; nu slutade det på en summa av 48 000 kronor.

Länsrätten har nu tagit upp frågan, och håller med om att det finns anledning att döma ut vitet. Däremot sänker man beloppet. Dels har kommunen räknat med viten för juli månad, vilka länsrätten drar bort. Dels menar rätten att det nu förflutit så lång tid efter vitetsbeslutet 2003 att beloppet bör jämkas. Föräldern åläggs därför att betala 25 000 kronor, trots att barnet inte längre är skolpliktigt. Familjenämndens ordförande, Kent-Ivan Andersson (m) menar att vitesföreläggandet är en "markering för att få press på föräldrarna".

– Det känns bra att vi nu också får stöd från länsrätten, säger han.

– Det visar att det är en åtgärd vi kan använda vid fler tillfällen.

Enligt Kent Ivan Andersson finns det fler allvarliga fall i kommunen med elever som knappt går i skolan alls.

– Vitesförelägganden mot föräldrarna är egentligen den allra yttersta åtgärden att ta till. I första hand försöker vi jobba med andra åtgärder, tillsammans med familjerna.

– Men ibland stupar det på att vi inte får något samarbete med föräldrarna, säger Kent Ivan Andersson.

Britt Risberg

Annons

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons