Annons
Nyheter

Stor mage ökar risk för tidig död

Att mäta höft och midjemått i stället för BMI (Body Mass Index) har visat sig vara en bättre sätt att mäta risken att dö för tidigt på grund av övervikt, visar en ny stor europeisk studie.
Nyheter • Publicerad 13 november 2008
Stor mage ökar risken för en tidig död. Bild: Scanpix
Stor mage ökar risken för en tidig död. Bild: ScanpixFoto: 

BMI-metoden, som relaterar personens längd med vikten, är inte tillförlitlig på exempelvis äldre människor och kroppsbyggare.

För kvinnor ökade risken att dö i förtid med 13 procent med ett fem centimeter större midjemått. För män var motsvarande siffra 17 procent, enligt forskningsgruppen vid Institutet för nutrition i Potsdam-Rehbrücke.

Annons

Forskarna räknade även på förhållandet mellan midja och höft genom att dela en persons midjemått med det största måttet över höfterna. De fann att dödsrisken ökade med 24 procent för kvinnorna för varje gång förhållandet ökade med 0,1, och med 34 procent för männen.

- Nu har vi bevis för att risken att bli sjuk eller dö på grund av övervikt avgörs av var på kroppen fettet sitter. Det är dags att införa midje- och stussmätning i hälsotester, säger Bo Hedblad, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Lunds universitet, till Dagens Nyheter på nätet.

Han är en av forskarna som deltagit i studien som har gått igenom data från 350 000 européer, och som presenteras i tidningen New Journal of Medicine.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons