Annons
Nyheter

Stor skillnad på sommarlöner

Lönerna för kommunalt sommarjobbande ungdomar skiljer sig åt. De ungdomar i Laholms kommun som tjänar minst har ändå 34 kronor mer i timmen än ungdomarna med de lägsta lönerna i Dals-Eds kommun. Nu kräver SSU ett avtal för rättvisa löner.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2003
Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Arkivbild: Bass Nilsson
Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

För fjärde året i rad har Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) kartlagt lönerna för de kommunala sommarjobben. Medellönen för ett kommunalt sommarjobb ligger i år på 42:85 kronor. Det är något bättre än föregående tre år men löneskillnaderna är fortfarande stora. Sämst är Dals-Eds kommun med en lägsta timlön på 21 kronor. Granskningen gäller sommarjobbsersättningen till 16-19-åringar i 246 av landets kommuner. Enligt årets kartläggning har tio kommuner en timlön som ligger under 30 kronor. "Det här är ett hån. Det är pinsamt för unga att jobba för de här pengarna, säger Mikael Damberg som menar att en rimlig lön borde ligga på femtio kronor i timmen." Enligt Rune Forsdahl, kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed, ligger lönerna så lågt eftersom det handlar om praktikplatser och inte riktiga jobb. För att så många som möjligt ska få komma ut i arbetslivet erbjuder Dals-Ed ett femtiotal praktikplatser till mycket låga löner. Mikael Damberg menar att kommunerna försöker komma undan genom att kalla sommarjobben för praktikplatser och han är kritisk till kollektivt låga löner bara för att fler ska få jobb. "Inga andra grupper skulle gå med på att få låg lön bara för att fler ska få jobba. Varför ska ungdomar behöva tåla det argumentet? undrar Damberg." Enligt Mikael Damberg är kommunerna ovilliga att förbättra ungdomarnas löner, trots SSU:s återkommande granskning. De få som har skärpt sig är de som hängts ut för att de betalat sämst, menar Damberg. Därför riktar SSU i år även stark kritik mot fackförbundet Kommunal som i många kommuner godkänt löner under 30 kronor timmen. För att komma ifrån de orättvisa lönerna efterlyser SSU ett nationellt avtal mellan Kommunal och Kommunförbundet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons