Annons
Nyheter

Svagt intresse för ungdomsriksdagen

Nyligen besökte den nationella projektledaren Marie Måwe Kristianstad. Med sig från Stockholm hade hon listan med anmälningar. En lista betydligt kortare än väntat. Målsättningen att locka 1 000 deltagare känns avlägsen och arrangörerna är besvikna.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2003

Den sista april gick anmälningarna till årets ungdomsriksdag ut. Arrangörernas målsättning var att locka 1 000 deltagare men hittills har bara 400 ungdomar anmält sig. Matts Premberg är lokal projektledare, och han är besviken över det låga deltagarantalet. Men Marie Måwe vägrar att vara pessimistisk. - Det kommer att droppa in fler anmälningar, säger hon. Hon menar att det brukar vara få som anmäler sig i tid, och att det har sett likadant ut tidigare år. Men trots sin optimism medger hon att det är synd att så få har visat intresse för arrangemanget. Hon tror att det beror på bristande kunskaper, att många ungdomar helt enkelt inte känner till att ungdomsriksdagen finns. - Jag är helt övertygad om att det har med marknadsföring att göra. Jag vägrar tro att intresset skulle vara så här lågt. Förra året stod Botkyrka kommun utanför Stockholm värd. Då lockades 650 ungdomar att delta. Marie Måwe hade hoppats på fler deltagare till årets upplaga av ungdomsriksdagen, och hon tycker att det är synd om platserna inte utnyttjas. Men hon påpekar att utvecklingen går åt rätt håll. Sista anmälningsdagen hade hon fått in 250 anmälningar. Sedan dess har ytterligare 150 anmält sig men det är långt kvar för att uppnå målet. Sista dagen för anmälan har flyttats fram till den 23/5 och de båda projektledarnas arbetsuppgift fram till dess är självklar, arbetstiden ska ägnas åt att ragga deltagare. Marie Måwe har redan tagit kontakt med cirka Men det är svårt att marknadsföra sig utan pengar förklarar hon. Marie Måwe uppmanar kommunerna att betala anmälningsavgifterna för sina ungdomar. Hon menar att kommunerna måste vara beredda på att lägga ner både tid och pengar för att engagera unga. Men det kanske inte är där som problemet ligger. Det här är inte första gången som det etablerade samhället har försökt att ordna evenemang för unga. I fjol arrangerades Demokratikalaset i Kristianstad. Ett projekt som trots omfattande satsningar inte gick hem hos den unga publiken. Men de båda projektledarna vägrar att ge upp. Till invigningen vill Matts Premberg se att anmälningarna fördubblats. Text: Hanna Göransson Fotnot: Ungdomsriksdagen äger rum i Kristianstad 29/5-1/6.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons