Annons
Nyheter

Ungdomsfullmäktige emot rasism

"Palket" ligger ganska bra i munnen. Det är det nya namnet på Ungdomens hus som röstades fram under dagens ungdomsfullmäktige - ett möte då dessutom 200 000 kronor delades ut till olika skolprojekt.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2003

Som vanligt var det lite mer fniss och glada miner i bänkarna jämfört med de vuxnas fullmäktige. När ordföranden inledningsvis ville ha frivilliga rösträknare, och ingen av de unga ledamöterna ställde upp, fick hon pedagogiskt förklara att: "Det är inte så farligt. Man ska bara räkna röster". En ung man från mellanstadiet tog då mod till sig och sa: "Okej då!". Ungdomsfullmäktige i Ystad delade ut 200 000 kronor till skolorna i kommunen - utan debatt. Bild: Mark Hanlon Första ärendet på listan var att ungdomsfullmäktige skulle godkänna ett handlingsprogram mot rasism och mobbing som en elevarbetsgrupp tagit fram. En av huvudåtgärderna i programmet är att det ska finnas fler kuratorer på skolorna. - Det är ett tidens tecken och en kraftig signal till kommunen och politikerna. Barn- och ungdomar vill ha vuxna som de kan prata om livsfrågor med. En undersökning har visat att barn och föräldrar pratar i snitt i sex minuter med varandra per dag. Det hinner man inte mycket på, säger Thomas Flinck, samordnare på socialförvaltningen och engagerad i ungdomsfullmäktige. Han får medhåll av Göran Sjunnesson, områdesrektor och representant för barn- och utbildningsförvaltningen. - Det blir inte lätt att få fram fler kuratorer. Sådant kostar pengar. Samtidigt är detta en viljeyttring från ungdomarna som vi får ta på allvar, säger han. Handlingsprogrammet mot rasism och mobbing ska nu överlämnas och fastställas av det "vanliga" kommunfullmäktige. Nästa punkt var att döpa Ungdomens hus och ledamöterna hade fem namnförslag att ta ställning till: Vallgraven (efter kvarteret), Snickeriet, Spiken, Virket (eftersom det är ett gammalt snickeri), och Palket (som inte betyder någonting alls). Med stor majoritet valdes Palket som namn på Ungdomens hus och det var flera av ledamöterna som var märkbart nöjda med detta. Så var det dags för det kanske viktigaste: att fördela 200 000 kronor till riktiga projekt ute i skolorna. Lågstadiets önskemål om gungor ställdes mot högstadiets önskemål om datorer i cafeterian. I år blev det dock ingen debatt alls och allt klubbades enligt de lagda förslagen. Ingen ledamot opponerade sig eller tyckte att de fick för lite pengar till sin skola (till skillnad mot det "riktiga" fullmäktige). Den enda som sade något var Robin Nilsson, 8ab, som tyckte att det var kasst att Norreportskolan inte kunde få datorer i skolans cafeteria. Och han fick också sin vilja igenom: 25 000 kronor extra till Norreport.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons