Annons
Nyheter

Utbrett drickande under jullovet

Nyheter • Publicerad 5 januari 2006

En ny undersökning genomförd av LunarStorm Research på uppdrag av alkoholbranschen visar att sju av tio ungdomar mellan 15 och 17 år i Stockholms län uppger att de kommer att dricka alkohol under jullovet. Nu krävs det en omedelbar alkoholskattesänkning för att återta kontrollen över alkoholflödet och därigenom kunna få bukt med ungdomsfylleriet, säger Meg Tivéus, ordförande för Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL)

- Det är alarmerande siffror som framkommer i undersökningen. Det är en sak att våra politiker kan stoltsera med en hög alkoholskatt när de åker till Bryssel, men att det sen inte fungerar i verkligheten verkar få kännas vid, säger Meg Tivéus, ordförande för SVL.

Annons

LunarStorm Research har på uppdrag av Sprit och Vinleverantörsföreningen genomfört en omfattande undersökning med över 5 000 ungdomar i åldern 15 till 17 år. Undersökningen visar bl.a. att drickande bland ungdomar under jullovet är utbrett och att de enkelt får tillgång till alkohol via illegala kanaler, i svarthandeln eller i hemmet. Undersökningen går att bryta ner regionalt och följande resultat framkom av svaren från ungdomar i Stockholm län:

*Sju av tio av de tillfrågade ungdomarna mellan 15 och 17 år i Stockholms län uppgav att de skulle dricka alkohol under jullovet. Fler än var femte ungdom uppgav att de kommer att dricka alkohol vid fler än fem tillfällen under jullovet.

*Åtta av tio ungdomar uppgav att de skulle dricka alkohol på fest hos eller med vänner. Var femte pojke i Stockholm svarade att han skulle dricka alkoholen ute på stan och var tredje ungdom svarade att de köper alkohol av någon vuxen - då avses inte föräldrarna.

*Fler än åtta av tio ungdomar mellan 15 och 17 år ansåg att det var lätt att få tag på alkohol. Majoriteten i den aktuella ålderskategorin uppgav också att de blir berusade när de dricker.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons