Nyheter

Veerpalu tog OS-guld - Elofsson femma

Per Elofsson är med i OS-leken igen. Men inte i medaljleken. Den stenhårda medaljstriden på 15 km klassisk stil slutade med en femteplats.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2002
Per Elofsson efter femteplatsen. BILD: SCANPIX
Per Elofsson efter femteplatsen. BILD: SCANPIXFoto:

Två ester och två norrmän var före honom. Högst upp på pallen klev tremilsvinnaren från Lahtis-VM, Andrus Veerpalu. När medaljtrion firades inför 9 000 åskådare i skidstadion i Soldier Hollow fick Elofsson stå vid sidan och se på. Närmare prispallen än senast. Men inte på. - Man kan aldrig vara nöjd när man inte är med på pallen, sade Per Elofsson. Men jag är glad över att kroppen börjar fungera igen. Att Elofsson fick ge sig i medaljkampen på de sista kilometerna berodde inte bara på att mjölksyran började fylla hans kropp. Utan minst lika mycket på att Andrus Veerpalu och Jaak Mae forsade fram så enormt snabbt. - Estländarna åkte snuskigt snabbt på slutet, det var raketfart, sade Elofsson. De har varit duktiga på att toppa formen. Andrus Veerpalu visade sin guldklass redan för ett år sedan. Nyss fyllda 31 tog han en ännu större triumf. Och han kunde fira Estlands första guld i vinter-OS med landsmannen Jaak Mae på pallen. Mellan dem lade sig norrmannen Estil Frode. Den norska anstormningen var väntad. Men vid 7,2 kilometer hade Andrus Veerpalu tagit över kommandot. Och han var omutlig i sin jakt på sin och sitt unga lands första guldmedalj i vinterspel. Efter halva loppet visste jag att jag kunde vinna. Det kändes jättebra. Och när man är i bra form så har man bra självförtroende, sade guldmedaljören. Till slut fick Per Elofsson ge sig med över en minut. Mycket för skidkungen från Lahtis förra året. Men trots allt ett kliv in i OS-handlingen efter stjärnsmällen på den inledande tremilen. - Det var betydligt lättare i dag att skölja bort mjölksyran, förklarade Elofsson i en jämförelse med sin olyckliga OS-premiär som slutade i en krasch i väggen. Elofsson var nu en man att räkna med igen. Han var trea vid 7,2 kilometer, 14 sekunder bakom Veerpalu och sex bakom Frode Estil, som åkte mot silver och Norges enda medalj. Veerpalus ledning hade ökat till 23 sekunder vid 11,5 kilometer. Elofsson hade då hasat ner till femte plats, 41 sekunder bakom Veerpalu, som hade fått sällskap av kompisen Jaak Mae i medaljkampen. Ställningen höll sig i mål. Veerpalu avverkade de 15 kilometerna på 37.07,4 minuter i den tunna luften och var ohotad guldmedaljör. Frode var 36 sekunder bakom och Mae drygt 43. Elofsson 1.03,4 efter, mindre än tre sekunder bakom Anders Aukland och exakt 20 sekunder från Mae och en medalj. Endast tio av världens 30 högst rankade skidåkare fanns med i tisdagens 15 km-lopp. Framför dem blev åttan Magnus Ingesson ett bra riktmärke. - Jag är mycket förvånad över att Mühlegg (etta på 30 km) och Botvinov (trea i samma lopp) stod över, sade Elofsson. Urban Lindgren kom på 17:e plats och Morgan Göransson, som ersatte Mathias Fredriksson, åkte in på 27:e plats. Per Elofsson väntar fortfarande på sin första olympiska fullträff. Och i första hand en medalj. I Nagano klev han ut från den svenska sjukstugan och blev tia på den klassiska tremilen. - Jag kommer att köra alla distanser eftersom jag tycker att jag har chans på alla distanser, sade Elofsson. I Salt Lake City klev han ut från en genomklappning och visade att han kan vara med och slåss om medaljer igen. Men det sista steget saknas. Tar han det i jaktstarten på torsdag?