Annons
Nyheter

Vild strejk hos Alitalia

Vilda strejker förrycker det italienska flygbolaget Alitalias tidtabell. Under måndagen beräknas 250 flygningar avlysas eller försenas. Den ansvarige ministern i Italiens regering meddelar att staten inte kan betala de förluster som strejkerna förorsakar.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

Alitalia går med förlust. Ledningen har lagt fram förslag om avsked för vissa anställda och styckning av företaget i flera delar så att det blir tydligare vilka delar som går med förlust och vilka som ger vinst.

Förslagen har väckt protester från de anställda. I söndags inställdes 121 flygningar genom olika aktioner.

Annons

Under måndagen skulle en 24-timmars strejk inledas av de fackförbund som finns representerade bland de anställda, men den inställdes. Ändå fortsatte vilda aktioner.

Vid den stora flygplatsen utanför Rom, Leonardo da Vinci, hindrade en kedja av strejkande verksamheten.

Arbetsministern Roberto Maroni säger i tidningen La Repubblica att protesterna kan driva Alitalia till konkurs.

Tidigare har regeringen räddat Alitalia i krislägen. Men EU:s regler hindrar det denna gång, säger Maroni.

Strejkerna väntas fortsätta till på onsdag, när ett möte mellan fackförbunden och regeringsrepresentanter ska äga rum. (TT-AP)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons