Annons
Nyheter

Vindkraftsel kan ge problem i elnätet

Nyheter • Publicerad 12 januari 2006

Tekniska nämnden efterlyser en bättre redogörelse för effekterna av en anslutning av elen från Kriegers flak till det svenska kraftsystemet.

Det framgår av nämndens yttrande om underlaget för planering av stora vindkraftsanläggningar till havs.

Annons

Det handlar om en rapport som länsstyrelserna i Skåne, Halland, Västra Götaland, Kalmar och Blekinge tagit fram. Tekniska nämnden menar att rapporten ger en bra bild av vilka problem som en utbyggnad av vindkraftparker till havs kan ge. För Trelleborgs del handlar det om en utbyggnad på Kriegers flak. Den del som tekniska nämnden anser fortfarande vara för dåligt belyst är hur anslutningen till det svenska kraftnätet av elen från vindkraftparkerna ska ske.

Det finns en oro för att en anslutning i Trelleborg kan ge upphov till störningar på elnätet. Tekniska nämnden menar därför att rapporten måste kompletteras med en undersökning av effekterna på det svenska kraftsystemet vid en anslutning av elen från vindkraftparkerna.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons