Annons
Nyheter

Vitryskt jubel efter segern

I Sverige var nattmörkret kompakt. I Vitryssland sken morgonsolen. "Vår målvakt gjorde under", jublade den vitryske idrottsministern efter segern mot Tre Kronor.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2002
Mats Sundin.BILD: SCANPIX
Mats Sundin.BILD: SCANPIXFoto: 

Alexander Grigorov var lika överraskad som hela ishockeyvärlden, efter Vladimir Kopats slumpskott från nästan halva plan som sköt Sverige ut ur OS. - Det är fantastiskt. Vem hade kunnat tro att vi kunde slå ett världsmästarlag?, sade idrottsministern till vitryska nyhetsbyrån BelaPan sent i onsdags kväll. Våra grabbar kämpade som om det gällde liv och död. De spelade med en enorm vilja. Och bäst var naturligtvis målvakten Mezin - segern var till stor del hans förtjänst. Till ryska nyhetsbyrån Ria-Novosti hälsade en taleskvinna för president Aleksander Lukasjenko att presidenten var "mycket lycklig". Samtidigt var rubrikerna desto svartare i de svenska tidningarna, där förlusten jämfördes med fotbollslandslagets matcher mot Japan i OS 1936 och Costa Rica i VM 1990. "Tidernas fiasko", skrev Dagens Nyheter. "Hockeylag till Salo. Billigt", konstaterade Göteborgs-Posten med hänvisning till den svenske målvaktens "tavla" med bara drygt två minuter kvar att spela. Salos miss visades dessutom upp som ett frimärke i tidningarna: ett svenskt i Svenska Dagbladet, ett vitryskt i Expressen. "Därmed är Salo tyvärr i nivå med klassiska svenska klantskallar, som fotbollens Ronnie Hellström i Toluca 1970 (den snedstudsande bollen mot Italien) och Staffan Tapper 1974 (straffmissen mot Polen)", skrev Sune Sylvén i SvD. "Skammens dag", konstaterade Aftonbladet. "De svek sitt land", förklarade Expressen. De svenskar som redan längtar efter revansch får för övrigt vänta ett tag. När väl Vitryssland har avslutat sitt OS-äventyr så är nästa mål i n t e VM i Sverige i vår. I stället heter motståndarna Sydkorea när B-VM inleds i holländska Eindhoven 14 april.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons