Annons
Nöje

Begränsa repertoaren!

Det är lite bekymmersamt på Ystads teater. Det kommer för lite publik. Det är inget nytt ty så är det för det mesta i vår del av världen; bra föreställningar, bra musik men liten publik.
Nöje • Publicerad 7 november 2008
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Gång på gång samlas blott ett 30-tal personer i publiken och många av dem är närmast att betraktas som inventarier. Den lilla klick som i princip ser allting. Vi känner varandra väl vid det här laget.

I onsdags såg jag och 30 andra Kalle Haglund, i torsdagskväll framträdde en av landets mest hyllade estradpoeter; Bruno K. Öijer.

Annons

Han gav nyligen ut en rosad diktsamling, Svart som silveroch han är nominerad till Augustpriset. 60 personer såg honom i Ystad. 60 personer! Det är en förolämpning.

Och i går kväll framträdde imitatören Jörgen Mörnbäck på teatern och Gud vet hur många som var där.

Och i eftermiddag spelar Sommarteatern Bombi Bitt och jagpå teatern och på söndag är det dags för Sjörövar-Mange och Katta-Pirat att äntra scenen. Förra veckan var det olika arrangemang på teatern måndag till lördag.

Problemet med vikande publik är inte svårt att genomskåda. Det händer helt enkelt för mycket för att det ska finna publik nog.

Det är egentligen inte riktigt klokt att behöva skriva så - istället borde jag hylla alla arrangörer runt om i södra och sydöstra Skåne som bjuder på ett så rikt och välsmakande smörgåsbord. Men om ingen äter av smörgåsbordet vad är det värt då?

Ovan har jag bara redovisat vad som stått och står på repertoaren på Ystads teater.

Till det kommer andra teaterföreställningar ute i kommunerna, Jesus Christ Superstari Malmö, musikarrangemang i kyrkor, författarbesök på bibliotek, kurser i spanska och mycket annat.

För att inte tala om alla viktiga tv-program som måste beskådas. Och så har vi något som kallas för vardag - alltså jobb, ungar som ska till träning, tvättar som ska tvättas, möten i olika föreningar, matcher som ska skådas....

Vi är helt enkelt inte tillräckligt många som har tid och råd - det är inte gratis att gå på teater - och som är tillräckligt intresserade för att prioritera kanske en eller två föreställningar i veckan.

Men vad ska man göra åt det? Med frikostiga bidrag från kommun, region och andra och subventionerade föreställningar i Riksteaterns regi då kan kanske teatern fortsätta och bjuda oss få på små trevliga stunder mitt i veckan.

Men det känns lite onödigt lyxigt att sponsra 30 personers teaterbesök en onsdagskväll. Och då finns det bara ett botemedel kvar - begränsa repertoaren rejält.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons