Annons
Nöje

Bloggo, ergo sum

Yes we can! Ja, tillåt mig för ett ögonblick slitas med i personkulten och masspsykosen runt världens mest mediebevakade val. Barack Obama är remarkabel på många sätt – jag är inte säker på att jag själv skulle ha tagit mig ända till vita huset om jag varit svart, miljonlös och "välsignad" med mellannamnet Hussein.
Nöje • Publicerad 6 november 2008
Lars Thulin.
Lars Thulin.Foto: 

Men mest remarkabel är ändå hans retoriska förmåga. Killen skulle kunna snacka omkull en telefonhytt, och fått den att gå ut i världen och erbjuda gratissamtal med massage.

Men amerikansk inrikes- och utrikespolitik är en Atlant-ångare man inte vänder på en utternos. Lågt ställda förväntningar är, som vanligt, vägen till lycka, som de vise brukar säga. Framför allt för att de vise är rätt kassa på löneförhandlingar.

Annons

Inför valets slutfajt fick tusentals journalister och experter lämna sina stationära skärmar och statistikutskrifter, för att flockas till hotell i Washington - där de stirrat frenetiskt på sina laptops, med avbrott för att hämta pizza och statistikutskrifter från lobbyn.

Jag vet nu allt om elektorssystem och "swing states" (vilket tyvärr inte har något med vare sig med jazz eller hustrubytarträffar att göra). Och jag kommer aldrig att glömma det förrän på måndag.

Det var den nya teknikens val. Vi kunde hålla koll via nyhetssajter, bloggar, radio, SMS eller, om man hade tänkt strunta i bruttonationalprodukten följande dag, genom nattvak framför tv:n. Och där fanns en nyhet: Kanal 5:s guldgossar Filip & Fredrik som inte bara tänkte högt, utan talade högt också. Överhettat försökte de utläsa valutgången efter 35 räknade röster och - vilket var det riktigt nya - tog öppet och upphetsat ställning för en av kandidaterna. Jag säger inte vilken, men inte var det John McCain, inte.

Lågbudget, subjektivt och snabbt. Bloggosfären har spillt över i tv-mediet. Subjektivt tyckande är inte bara det kaffe som oljar bloggvärldens maskineri, det är själva poängen. Och bloggenerationen finner det så självklart att publicera sina funderingar, utan filter eller större genomtänk - att hela världen håller på att bli ett enda stort Postisplank. Bloggo ergo sum - jag bloggar, alltså finns jag.

Lite oroväckande är det. Nyheter som snabbmat, och med lika tveksamt näringsvärde. Kolla med wikipedia - det är research. Fråga en kollega - det är en expertkommentar. Få en kommentar från en kändis - det är en nyhet!

En del drar sig inte ens för att referera till egna slutsatser för att verifiera en utsaga. Det vet jag med säkerhet, för det har jag läst i en krönika i Allehanda.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons